Doberdob. Slovenskih fantov grob.

Igrano-dokumentarni film Doberdob-Roman upornika skuša prikazati avtobiografijo Lovra Kuharja (Prežihovega Voranca). Njegov profil se počasi sestavlja iz vidikov različnih ljudi, najsibo zgodovinarjev in literarnih zgodovinarjev, najsibo iz osebnejšega vidika – njegove vnukinje. Film, ki je nekakšen spomenik pisatelju, govori predvsem o romanu Doberdob in posledično o avtorjevi izkušnji prve svetovne vojne, ter o odnosu s Titom in komunisti. Zelo malo izvemo o tem kakšen človek je bil v privatnem življenju, kar je argumentirano z dejstvom, da je bil veliko z doma. Velik del življenja se je namreč moral skrivati pred oblastmi.

Prežihov Voranc je imel resne težave z izdajo vojnega romana Doberdob. Napisti ga je moral kar štirikrat. Prvič so mu ga ukradli, drugič ni bil zadovoljen z njim zato ga je sežgal, tretjič so mu ga zasegli. Še v zadnji izdelek je založnik Ferdo Kozak močno posegel. Predvsem igrani del filma je tisti, ki  drži pozornost gledalcev, saj so montirani momenti raznih govornikov odsekani in posledično zelo moteči. Zdi se, da bi bilo material, ki ga je režisel nabral, mogoče  »uskladiti« lepše. Tako bi sicer tudi zgodba lepše sedla v ušesa in oči. Prežihov Voranc je namreč izjemno pomembna osebnost, ne le na literarnem ampak tudi na političnem področju, zato bi si zaslužil estetsko obravnavo tudi v tehničnem smislu.

Če grem nazaj na sam roman, je ta pomemben predvsem zato, ker vojno prikaže iz kolektivističnega vidika, glavne osebe ni, vseeno pa gre za osebni vidik pripovedovalca, ki je vojno izkusil na lastni koži in jo nato zavil v fikcijo z zgodovinskimi dejstvi.

Film je priporočljiv predvsem tistim, ki bi radi motivacijo za spoznavanje Prežihovega Voranca. Prežih je imel razgibano, burno življenje, kar je povedano in prikazano v povojih. Ravno zato film malce razočara. Preveč je zadržan in s tem objektiven. Iz Prežihove persone bi bilo mogoče namreč potegniti mnogo več. Zdi se kot da gledamo sliko na steni, ki čaka da bo spregovorila.

Tjaša Plazar


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s