Blizu, brez distance

f7026ea9-7fa1-4257-ac9a-4c13ecfa3cfaVenezuelski režiser Lorenzo Vigas se v svojem prvencu Od daleč (Desde allá) preko gejevske tematike obrača predvsem h globinam človeške psihologije. V žarišču filma je človek, očiščen raznolikih oznak in emblemov, pač običajen človek z vso svojo prtljago vred. Deklarirana homoseksualnost še zdaleč ni glavna tema, zgolj spremljava generalnemu problemu, soočenju s preteklostjo ter težo njenih posledic. Protagonista nista toliko obremenjena s svojo spolno usmerjenostjo kot z bolečino, katere zametki izvirajo iz njunega otroštva. Vsakdo nosi svojo zgodbo, permanentno trudeč jo smiselno uvrstiti v kontekst življenja. Vigas secira karakterje, ne razgalja ali obsoja, niti ne poveličuje. Od daleč je uverturna projekcija v festival LGBT-filma, katerega rdeča nit je problematika starejših gejev in lezbijk, letos prvič predvajana v Kinodvoru.

Južnoameriška stvaritev, v Benetkah ovenčana z Zlatim levom, z dokaj tabuizirano temo ruši morebitne meje v glavah posameznikov in obenem subtilno odstira strahove geja srednjih let, ki se sooča s čisto vsakdanjimi ovirami, predvsem svojo preteklostjo. Nenavadna dvojica – že omenjeni starejši moški in problematični pubertetnik – ustvari napeto, a obenem umirjeno in gledalcu lahko sledljivo pripoved o ljubezni, odrekanju ter iskanju odgovorov o smislu bivanja. Njuna nevsakdanja vez, močno prepredena z likom očeta, katerega oba še vedno pogrešata, ni toliko kontroverzna zaradi medsebojne privlačnosti in razlike v letih, kot njunega dojemanja sveta, sebe, družine ter družbenih norm. Z vzpostavitvijo dveh diametralno nasprotnih si karakterjev režiser ruši zadnje pomisleke o smotrnosti tovrstne zveze, saj njun odnos lucidno – a realno – spremeni oba. Njuna intima presega golo seksualnost, do katere je starejši Armando vedno čutil odpor (moške je proti plačilu zgolj opazoval), Elder pa jo šele odkriva. Njuna intima je implicitno – z režiserjevim občutkom za sočloveka in medsebojne odnose – upodobljena v detajlih (pri jedi za mizo, na sprehodih, v tišini), saj se je Vigas premeteno odrekel obrabljenemu ˝reševanju težav˝ v postelji. Intima je tišina, katera ne rabi nesmiselnih dialogov; gestikulacija in pogledi – drugje pogosto zaznani kot vsiljivo mašilo – film naredijo zares psihološki. Kajti Od daleč nosi tovrstni predikat; oba lika sta močno determinirana s preteklostjo (oče), katere sledovi so še vedno vidni (Elderjevo odklonsko vedenje na ulici, Armandova nezmožnost vzpostavitve prave komunikacije z moškimi). Za ljubezen in medsebojno naklonjenost odvečne besede niso potrebne. Govoričenja ni in občasni občutek počasne atmosfere se kompatibilno uravna z nešteto napetimi prizori, ki gledalca posrkajo v samo srž zanimivega odnosa. Kajti njuna vez ni samoumevna, še manj lahkotna; oba se šele spoznavata  – sebe in drug drugega – kar pogosto prikliče hipna (nepremišljena) dejanja. A režiser zvesto sledi svoji raziskovalni dejavnosti – odkrivanju človeka v primežu psihofizičnih dejanj, saj preko razgrinjanja junakovih najglobljih strahov in demonov gledalcu docela približa njun svet. Ne gre toliko za poistovetenje kot neskončno razumevanje dveh nepokvarjenih duš, ujetih v pasti okorelega sistema ter minulih dogodkov.

Letošnji debitant Lorenzo Vigas odločno, a obenem nežno in pronicljivo zareže globoko v še ne docela odkrušeno plast spoznavanja lastne (in tuje) homoseksualnosti, vedno ujete v čisto običajne vzorce vedenja, čustovanja, reagiranja. Protagonista vedno spremlja njuna predzgodba, ki ju je zakoličila – a ne v smislu iskanja identitete in usmerjenosti; tu gre predvsem za prevpraševanje smisla obstoja. Ker je oba zaznamovala odsotnost očeta, sta jo postopoma uravnala in obrnila sebi v prid. Vzajemno, spoštljivo in neudarno, a iskreno ter brez odvečnih besed. Korak za korakom, preko množice predvsem notranjih ovir, sta se zbliževala in nekje tudi srečala. Od blizu.

Anita Volčanjšek

Slika iz: http://www.kinodvor.org/spored/desde-alla-97155/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s