31. festival LGBT filma – Rojstni dan + Dobrodošli v tej hiši: Iskanje doma in občutje domotožja

dobrodosli-v-tej-hisiŽivljenje ameriške pesnice in dobitnice Pulitzerjeve nagrade nemara večini sprva predstavlja  neznanko, ki jo Barbara Hammer mojstrsko osvetljuje in razkriva. Tekom filma tako postavi izjemno zapleteno kuliso, polno malih detajlov in odsekov, ki nas v spremljavi včasih zlovešče, drugič spet živahne glasbene podlage popelje na nepozabno popotovanje.  Režiserka tako spretno krmari med vrtinci in valovi ljubezni in odnosov, ki so vsak na svoj način vplivali na bogat opus Elizabeth Bishop. Med vizualno pestrimi prikazi iz zgodovinskega arhiva in dokumentarnemu filmu zvestemu poročanju ljudi, ki so bili pesnici najbližje, pa nam izdatno postreže tudi z odseki poezije in tako tudi tistim, ki se z deli Elizabeth Bishop še niso srečali, omogoči intimen vpogled v razburljivo življenje pesnice.

Življenje ameriške avtorice nedvomno predstavlja hvaležen in zajeten vir zanimivih anekdot in dogodkov, ki pozornost gledalca držijo od začetka do samega konca. Otroštvo Elizabeth Bishop je namreč zaznamoval splet nesrečnih okoliščin, ki so imele velik vpliv tudi na dogodke in odločitve dobe odraslosti. Oče ji je umrl pri rosnih osmih mesecih, mati pa je kmalu po tem zaradi kombinacije neizmernih čustev ob izgubi partnerja in težav s ščitnico pristala v psihiatrični bolnišnici, iz katere se ni nikoli vrnila. Mlada Elizabeth je tako otroštvo preživela med Novo Škotsko in Ameriko, med starimi starši, tetami in sorodniki, ki so ji vsak na svoj način želeli nuditi dom in zavetje. Nestanoviten življenjski stil otroštva pa je – zahvaljujoč preživnini po premožnemu očetu – nadaljevala tudi v odrasli dobi.

Dobrodošli v tej hiši pa nam ne nudi le možnosti za premislek o življenju izjemno nadarjene pesnice in avtorice, o njenih ljubezenskih podvigih in statusu istospolno usmerjenih v začetku dvajsetega stoletja. Nudi nam tudi priložnost za razmislek o statusu in vlogi doma ter nemira, ki izhaja iz njegove izgube. Zgodba pesnice, ki se je izredno močno zavedala poetičnosti objektivnega, predmetnega in vsakdanjega, je tako podana preko njenih številnih hiš in izjemno zanimivih ljudi, s katerimi je delila svoj dom. Dom tako predstavlja nekaj več kot le zavetje pred zunanjimi elementi. Predstavlja neko specifično stopnjo v življenju posameznika, ki na svoj način sestavlja celoto. Trenutki v otroški sobi na Novi Škotski, Kanadi, v kateri je bolehna Elizabeth preživela velik del otroštva; vroče tropske noči, ki jih je prebila v ljubezenskem gnezdu na Key Westu ter burna in temperamentna leta v hišah v Braziliji, tvorijo pisan mozaik njenega življenja.

Dom tukaj predstavlja nekaj več kot le skupek pohištva in sten. Pri interpretaciji sanj dom ali hiša navadno predstavljata naš notranji jaz, ki se nedvomno zrcali tudi v našem dejanskem, snovnem bivališču. Razporeditev pohištva, barvna shema in drobnjarije, s katerimi zapolnimo police, predstavljajo stopnje življenja, stanje duha in prehajanje med le-temi. Ko zapustimo eno zavetje, se zdi kot da vstopimo v drugo življenjsko obdobje. Za seboj pustimo stare stvari in spomine, vezane nanj, ter jih nadomestimo z novimi. Vanj in iz njega prihajajo ljudje, ki vsak na svoj način pustijo pečat tako v življenju kot na stenah, policah, dnevih in nočeh, ki prostor spremenijo v dom. Ob gledanju kratkega filma Rojstni dan, kot tudi v dokumentarnem filmu Dobrodošli v tej hiši tako postane očitno, v kolikšni meri življenje posameznika zaznamujejo kraji in osebe, s katerimi si delimo življenje. Partner, simpatija ali ljubezen, ki jo spustimo v svoj intimni prostor, postane del notranjega kot tudi zunanjega ustroja življenja posameznika. Vzajemna ljubezen in odnosi z vsemi svojimi vzponi in padci pa so lepi, enkratni in dragoceni ne glede na spol in spolno usmerjenost posameznih akterjev.

Jerica Šemerl-Harmel

Slika: http://www.ljudmila.org/siqrd/fglf/31/program.html#ljubljana1448991001

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s