31. festival LGBT filma – Vivant! (Živi!): Skoči s padalom, ruši tabuje!

Vincenvivantt Boujon, francoski režiser, je z dokumentarcem Vivant! (Živi!) s subtilnim občutkom za preplet vsakdanje zgodbe z dokaj tabuizirano tematiko ustvaril film o premagovanju strahu pred konvencionalno družbo in samim sabo. Pet nadobudnih odraslih moških se odloči za tečaj padalstva. Pogum, potreben za samostojno letenje ter manevriranje padala se primerja z odločnim priznanjem, da so HIV pozitivni. Režiser faktografske elemente učenja in spoznavanja z adrenalinskim športom integrira v zasebnost peterice. Četudi je predavanj – Boujonu uspe iztržiti predvsem humorne prizore iz učilnice in eksterierja – več in so osrediščena, s posameznimi trenutki intimnih izpovedi nepretenciozno oznanja svetovno problematiko.

Pet naključnih moških skupaj spoznava nov svet, za katerega je potrebno porušiti prenekatero pregrado v glavi, obenem pa s svojo odkritosrčnostjo podirajo družbeni tabu. Nevsiljivo in z občutkom za ritem osebni pasusi elegantno sovpadajo z dokaj poznanim športom. Režiser ne sprašuje, odmaknjen je; kamera sledi zgolj pripravam na skok in dislociranim pogovorom med tečajniki. Redki trenutki samote so obarvani z gejevsko problematiko in iskrenimi zgodbami. Vsak izmed peterice ima svojo izkušnjo in svoje dojemanje bolezni pove na preprost, svojstven način. Soočenje s prijatelji, starši in novimi spolnimi partnerji je vsak doživljal drugače, a vsi so se z diagnozo uspešno spopadli. Nič pompoznega ni v življenjskih zgodbah, brez obsojanja se vračajo k začetkom svojih spolnih izkušenj pa vse do točke, ki jim je spremenila rutinski vsakdan. Ne obžalujejo in ne iščejo krivca, zgolj ozaveščajo o zaščiti in posledicah, ki jih nepremišljeno dejanje lahko prinese. Skok s padalom – pobeg od realnosti, zaznamovane z doživljenjskim konzumiranjem zdravil – je terapija, osvoboditev in priložnost za nov začetek. Komunikativen fant, eden izmed udeležencev,  je v krogu somišljenikov celo prvič javno vzel kopico tablet.  Možnost neolepšanega pogovora in iskrenih dejanj v skupini, zaznamovani z isto izkušnjo, sprošča napetost in postopoma odpira srce. Vsi si želijo zgolj sproščeno živeti v družbi, ki jih bo sprejela in odobravala. Peterica je glasnik vseh okuženih, ki svoje bolečine ne zmorejo deliti naprej. Obenem je dokumentarec impliciten glasnik dejstva, da je HIV obvladljiv in bolniki (ob ustreznem zdravljenju) energični, vedri, znanja željni in zabavni; predvsem pa, da s(m)o vsi ljudje. Tudi skok s padalom ni barikada; meje so zgolj v glavah posameznikov. Pogum, vztrajnost in volja so bili potrebni, da so se znebili oznake etiketiranih, nezaželenih, ˝bolnih˝, zato noben cilj ni več nedosegljiv ali previsok. Veselje ob realizaciji želje po adrenalinu – kadri nezaigrane sreče ob vsakem skoku – je zgolj indikator njihovega navdušenja nad življenjem nasploh.

Vivant! je iskren film o odpuščanju, bolečini in vsakdanjih izzivih. Vse je mogoče, če sta razum in srce usklajena. Vse se da, če človek najde mir (s sabo) in malo adrenalina. Dokumentarec zareže, a nežno in nevsiljivo. Kot so nevsiljivi (ne)zaupni pogovori peterice, ki se vsakodnevno sooča s posledicami nepremišljenega dejanja. A tu so, da na glas in brez zavor povedo, da se lahko živi tudi z virusom in da kvalitete bivanja – vsaj v celoti – ne manipulira bolezen. Zgolj človek upravlja s HIV-om. In s padalom.

Anita Volčanjšek

slika: www.vivant-film.com

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s