Jane Austen: Ni izključeno, da je mogoče živeti tudi brez plesa.

JaneAusten CB brez naslova
Brina Jamnik: “Popoln moški”

O angleški eliti je bilo nedvomno napisanih že ogromno besed, Jane Asten pa je v svojem igrivem in živahnem slogu v veliki meri oblikovala naše predstave o visoki družbi na prehodu iz osemnajstega v devetnajsto stoletje. Čeprav ji slava, ki jo uživa danes, ni bila dana za časa njenega življenja, pa jo nedvomno lahko štejemo med najslavnejše avtorje zahodnega literarnega kanona. Romani kot so Razsodnost in rahločutnost, Prevzetnost in pristranost, Emma, Park Mansfield, pa so tudi danes močno aktualni.  To dejstvo je jasno razvidno po številnih filmskih različicah in adaptacijah, ki smo si jih lahko ogledali v kinodvoranah in na televizijskih sprejemnikih. Kot primer lahko naštejem kultno komedijo Nimaš pojma (Clueless), ki je zaznamovala generacijo, predstavlja enkraten primer humorne družbene kritike in je nastala po zgledu Emme, romana, ki ga je daljnega leta 1815 anonimno izdala Jane Austen.

Za igrivim slogom, mestoma satiričnim in ironičnim načinom pisanja ter lahkotnim temami, ki se večinoma vrtijo okoli bogatega socialnega življenja visoke družbe, pa se skriva prava veličina avtorice. Skriva se za lahkotnimi zgodbicami in odraža neverjeten posluh za zapletene čustvene procese, ki se odvijajo za fasado umirjenih, stoičnih in obrzdanih obrazov petičnežev. Resnobnost in rigidnost angleške družbe popisuje s kancem satire in duhovitimi dialogi, preko katerih bralcu prirase k srcu še tako resnoben lik kot je Mr. Darcy. Negotovosti prve ljubezni, neprimernost čustev, ki se ne ozirajo na stan in okostenele družbene strukture, manire in pravila, v skladu s katerimi mora posameznik delovati, predstavljajo le majhen vir navdiha, iz katerega  v svojem pisanju črpa Jane Austen. Zvezde njenih romanov so navadno ženske, ki bi se bralcu lahko sprva zdele neprimerno preproste in enoznačne. Ob nadaljnjem branju pa sloj za slojem odkrivamo lastnosti in vrline, ob katerih nam prej zaničevane puhloglavke pokažejo svoje prave barve in moč. Že sama avtorica je ob pisanju romana Emma izrazila željo, da bi ustvarila glavni lik, ki ne bi ugajal nikomur razen njej sami, in ob branju omenjenega dela se nam nedvomno lahko zdi, da je svoje namere izpolnila nadvse vzorno.

Pri prebiranju Prevzetnosti in pristranosti, kjer nam nadvse podrobno in natančMTE1ODA0OTcxNTQ2ODcxMzA5no opiše vsakdanje življenje družine s kar petimi hčerami, nam je osvetljen vsakdan, ki našemu skoraj ne bi mogel biti bolj tuj. Skrbi, s katerimi se soočajo protagonistke, so neznatne, a vseeno v njih najdejo neskončno zavetje pred realnimi tegobami. Obleke, klobuki, plesi in vojaški častniki zaposlujejo misli prevzetnih meščank tako neomajno, kot se z nevarnostjo pomanjkanja hrane, revščino in neprimernimi bivalnimi pogoji spoprijema večina gregorijanske Anglije. Vendar tako kot stradajoča večina tudi privilegirani sloj ni imel nikakršnega vpliva na okoliščine svojega rojstva. Protagonistke romanov Jane Austen imajo tako kljub svojim številnim napakam tudi premnoge lastnosti, zaradi katerih predstavljajo bogate in pomembne literarne like. Zaznamovane so namreč s strani svojih okoliščin, v okviru katerih je bila usoda ženske trdno zapečatena. Njihovi dnevi, polni izobilja, ročnih del, ur petja in slikanja so si bili med seboj nedvomno tako enaki, da se je kakršno koli razvedrilo v obliki vaških govoric, dvorjenja in plesov zdelo pomembnejše kot premik vojaških čet. Vsaka vas angleškega podeželja pa je predstavljala mehurček, znotraj katerega tegobe realnega sveta preprosto niso našle svojega prostora.

image (1)
Strip: Kate Beaton (www.harkavagrant.com)

Opisano se je dogajalo pred davnimi časi in nedvomno smo v tem času dosegli napredek, na krilih katerega nezadržno rastemo. Družba s svojimi načeli enakopravnosti ne dopušča več takšnega razlikovanja in elitizma. Elitizma, ki enim dneve zapolni s plesi, najnovejšimi modnimi trendi in snubitvami, medtem ko drugi trepetajo za svoj obstoj in životarijo na družbenem robu. Romani Jane Austen, se zdi, tako spadajo v prostrane angleške dvorce, mrzle in vlažne pušpanove vrtove in s svečami osvetljene knjižnice, našemu času pa so primerne druge pisarije. A zgodbe klasikov svoj status obdržijo zahvaljujoč neverjetnemu posluhu za človečnost in moralnost, ki pa je v vseh svojih vzponih in padcih brezčasna in še kako aktualna.

Jerica Šemerl-Harmel

portret Jane Austen: www.biography.com

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s