Sočutje. Srčnost. Strpnost.

Trideseta leta 20. stoletja – čas gospodarske krize – so v Ameriki črno obdobje rasizma, dvoličnosti, hinavščine ter moralne izprijenosti. Harper Lee, avtorica po nekaterih podatkih najbolj branega romana Če ubiješ oponašalca (nov prevod smo Slovenci dobili preteklo leto pri založbi Mladinska knjiga, zahvaljujoč Poloni Glavan), je z dotičnim delom zarezala globoko v gnilo notranjost bizarnega sistema, dovoljujočega rasne segregacije. ˝Zakon Jima Crowa˝ je uničujoče vplival na množice črncev, predvsem na jugu Amerike, katere je zarjavel sodni sistem že a priori etiketiral za krive vsakega zločina. Tako avtorica intrigantno – preko otroške pripovedi – okrca mentaliteto (bele) družbe iz zakotnega, od boga pozabljenega mesta nekje v Alabami.

Leejeva je mojstrica ˝kamuflaže˝, ko preko navzven nedolžnih otroških misli implicitno graja nesmiselni ustroj sodstva in miselnosti navadnih prebivalcev; tako se obenem obregne ob institucionalno in individualno rasno nestrpnost. Deklica Scout Finch, prvoosebna pripovedovalka zgodbe, je neposredno povezana z vsem absurdnim dogajanjem na zaslepljenem jugu, saj je hči tamkajšnjega advokata. Ravno njen oče, spoštovan, a reven uslužbenec sodnega sistema, je protagonist tega romana; z njim pisateljica poosebi sočutje, dobroto, treznost in razum. Četudi se vsaj na začetku zdi, da se Scout ne dogaja nič bolj ali nič manj kot vsakemu povprečnemu otroku iz obrobja mesta, pa bralec ščasoma spozna, da je njeno otroštvo obdano s homofobnimi sosedi, etiketiranimi ˝posebneži˝, rasno nestrpnostjo …

Atticus Finch je predstavnik morale, zdrave pameti, razuma in premišljenosti. Kot oče samohranilec – poleg Scout vzgaja še nekaj let starejšega Jema – skrbi za nevsiljivo liberano vzgojo, precej nenavadno za takratni kronotop. Še bolj je na udaru, ko na sodišču zastopa nedolžnega črnca, predvsem pa, ker zares verjame v njegovo nedolžnost. Finch je pogumen in pokončen mož, ki tvega varnost družine, a preko rednih ter iskrenih pogovorov otrokoma jasno obrazloži poanto tovrstnega ˝odklonskega˝ početja. Ne samo, da Leejeva govori o strpnosti in sočutju do sočloveka, prav tako poudari vrednote, ki gredo iz roda v rod. Odvetnikova otroka spoštujeta črnce – že njuna varuška Calpurnija uživa ugled pri hiši – in tudi s pestmi branita očetovo nrav in svojo čast.

Finch primer izgubi, a njegovo delo ni pozabljeno; črnci ga obožujejo, belci snujejo maščevanje. Na sodišču je namreč razkrinkal resnico in očrnil pravega krivca, ki pa zaradi ˝prave˝ barve naproti črncu nikoli ne bo obtožen. Dvanajst porotnikov se je tako tudi odločilo.  Odvetnik stoično prenaša kletvice, ponižanja in verbalno nadlegovanje, saj je prepričan v svoj prav in zmoto sodišča: ˝Spremeniti je treba zakon. Spremeniti ga je treba tako, da imajo pri zadevah, kjer je zagrožena smrtna kazen, pravico do določitve kazni le sodniki.˝ A stvari gredo (pre)daleč, ko sta v življenjski nevarnosti njegova otroka. Podlost sovražnika je izrisana v podobi pijanega posiljevalca in nasilneža, ki želi Fincha nečastno onesposobiti. A srečen konec – vsaj otroka preživita, če je po krivem obtoženi v svoji celici obupan storil samomor – nakaže neko novo ero, svež veter ljubezni do bližnjega … Nakaže upanje v svet, ki bo očiščen predsodkov, krvi ter hinavščine.

Harper Lee, svobodomiselna in odprtega duha – prijateljevala je z razvpitim homoseksualcem Trumanom Capotejem ter ga spremljala na njegovem raziskovanju umora (Hladnokrvno) je začrtala pot medsebojnega razumevanja in ljubezni. A tiha revolucija še zdaleč – tudi v 21. stoletju – ni povsem premagala nestrpnosti in sovraštva. Če ubiješ oponašalca je nedvomno v poduk naslednjim generacijam, da se zgodovina ne bi ponavljala. Ker ljudje namreč radi pozabljamo in težko oproščamo.

Anita Volčanjšek

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s