Brooklyn (2015)

Eilis: “I wish that I could stop feeling that I want to be an Irish girl in Ireland.”
Father Flood: “Homesickness is like most sickness. It will pass.”

Brooklyn-Film-2015Film Brooklyn, katerega je režiral John Crowley, glavno vlogo Eilis pa odigrala Saoirse Ronan (za to vlogo je prejela že kar nekaj nagrad) nas popelje nazaj v petdeseta leta dvajsetega stoletja in prikaže Eilisin razkol med dvema celinama, kjer ena obeta resnično ljubezen in nov začetek, druga pa predstavlja domače okolje, na katerega je močno navezana.

Eilis na sestrino pobudo zapusti svoj dom, svojo Irsko in v iskanju boljšega življenja odide v Brooklyn. Irska četrt, v kateri pristane in kjer ji družinski znanec (duhovnik) uredi prebivališče in službo, sicer obetata nekakšen nadomestni dom, saj se stik s kulturo, v kateri je odraščala, ne izgubi povsem. Ne glede na dejstvo, da novo okolje ni povsem porezalo irskih korenin, je Eilis osamljena, pogreša svoj dom.

Film se iz vprašanja o človekovi eksistenci na tuji zemlji spreobrne v ljubezensko zgodbo, ko Eilis spozna fanta italijanskih korenin z imenom Tony.

Ko mora Eilis zaradi tragične novice zapustiti Brooklyn in se vrniti domov, začne biti notranji boj sama s seboj: kje je sploh njen dom? Naenkrat ni več tako zelo prepričanbrooklyn-3a, ali je to res Irska.

Na Irskem življenje poteka mnogo počasneje kot v Brooklynu, kar režiserju uspe zelo dobro prikazati z nizanjem dogodkov, ki se v ZDA hitro vrstijo en za drugim. Dekleta, s katerimi Eilis biva, na primer vedno zajema predvsem s kadrom za mizo med kosilom/večerjo, kar da občutek hitrega obračanja dnevov, na Irskem pa prevladujejo daljši kadri, ritem je počasnejši. Medtem, ko je Coney Island prenatrpan z ljudmi, irske plaže ostajajo prazne, ponujajo tisto samoto, ki jo človek potrebuje, da pride v stik s samim seboj.

Eilis je v ZDA pridobila tisti manko samozavesti, ki ji omogoči, da se postavi zase. Navkljub prepričevanjem matere in navkljub slabi vesti, obetajoči se novi ljubezni in starim prijateljem spozna, da je njen dom lahko samo tam, kjer je Tony – tam, kjer se počuti sprejeto in ljubljeno. Spozna, da je mestece na Irskem, od koder je odšla, pravzaprav mesto, kjer vsi iščejo zgodbe, v katere bodo lahko vtikali nosove, v Brooklynu pa se človek preprosto izgubi v množico in medkulturnost.

Film navkljub dramatičnemu ozračju premore precej humorja, dobro pa ujame tudi atmosfero petdesetih in prikaže takrat še precej očitne razlike med spoloma. Film ne prinaša preveč izvirne in pretresljive zgodbe, zagotovo pa ponudi svoja odgovora na vprašanji: koliko človeku pomeni vrednota, kot je dom, in kakšna je sploh njegova definicija.

 

Tjaša Plazar

slike: http://teaser-trailer.com/movie/brooklyn/, http://trilbee.com/reviews/written-review-brooklyn-2015, http://www.architecturaldigest.com/gallery/brooklyn-set-design-slideshow

 

 

 

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s