Pobesneli Max – Cesta besa (Mad Max: Fury road, 2015)

Film Pobesneli Max – Cesta besa je na letošnjih oskarjih nominiran kar desetkrat, med drugim za najboljši film leta in najboljšo režijo. Z odlično igralsko zasedbo (Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Zoe Kravitz…) in mojstrsko režijo Georgea Millerja popolno odseva maničen, podivjan, živalski svet post-apokaliptične prihodnosti. Omenjeni film je visoko oktanska predelava Pobesnelega Maxa 2, ki bo brez dvoma zadovoljila še tako izbirčnega oboževalca akcijskih filmov. A najbrž je bilo vsakemu, ki si ga je v preteklem letu ogledal, jasno, da je veliko več kot le niz cestnih dirk, vizualnih efektov in skoreografiranih bojev. V svoji distopični kaotičnosti boleče odseva sedanjost in zastavlja neprijetno vprašanje, zakaj nihče več ne piše utopij.

mad-max-fury-road-Na razžarjenih, prašnih, razbolelih ravnicah opustošene prihodnosti se odvija neusmiljen boj, v katerem so vsi človeški nagoni zreducirani na golo preživetje. Vojno za bencin je nadomestila vojna za vodo ali voda-kolo in zdi se, da je cel obstanek le niz izgubljenih bitk. Glavni dirigent te kalvarije pa je nesmrtna podoba, ki v svojem vseobsegajočem pohlepu pooseblja kapitalistično pogoltnost. Nesmrtni Joe je nenasiten, nikoli mu ni dovolj vode, pridelkov, surovin, orožja, vojščakov, sinov, žena. Zdi se, da je na oblasti že od vekomaj in da je prihodnost brez njegove železne vladavine nemogoča; žre svoje otroke in v zameno za njihovo žrtev ponudi le obup, pomanjkanje in trpljenje. Sužnji tega pokvarjenega sistema pa so prav vsi: tisti, ki ga vzdržujejo in tisti, ki so ujetniki kolesja pohlepa. Tako se na neobrzdanem vojnem priklopniku brezkompromisne vladarice Furiose (Charlize Theron) srečata dva svetova, kruta realnost razplodne živine in topovske hrane. V peklenskem tempu bojnega konvoja je namreč vse prepuščeno naključju, tako da pobesnelemu in malce posebnemu Maxu (Tom Hardy) in vojščaku Nuxu (Nicholas Hoult) ne preostane drugega, kot da sledita toku in poskusita preživeti. Namen živine za razplod je namreč, da ustvarja »kanon futer«, a čez vse cenjene žene Nesmrtnega Joea se odločijo, da njihovi otroci ne bodo vojščaki. Skupaj s Furioso poizkusijo pretrgati neskončni krog zatiranja in izkoriščanja ter se, opremljene z 2000 konjskimi močmi in nitro pospeški, odpravijo negotovi, a svetlejši prihodnosti nasproti. Imajo načrt in vsi slepi potniki, ki jih poberejo na svojem popotovanju, so le stranski igralci, ki jim vsak na svoj način pomagajo pri uresničitvi cilja.

Zgodba je pretresljiva, aktualna, namad-max-pokrajinapeta in trpeča. Pokrajina, ki je njena kulisa, igra vlogo, vredno omembe v odjavni špici. Neizprosna, podivjana, izstradana, zdelana in pobesnela trpi in ječi tako kot vse ostalo v tej filmski mojstrovini. Narava je tako v Pobesnelem Maxu le še ena žrtev v dolgi vrsti mučenikov, ki so plačali previsok davek za ambicije razčlovečenih vladarjev.

Jerica Šemerl-Harmel

Slike: http://www.comingsoon.net/, http://collider.com/, http://schmoesknow.com/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s