Povratnik (The Revenant, 2015): Leonardov pasijon

leonardo_dicaprio_the_revenant-1600x900Vrabci so si že čisto iztrošili glasilke glede Leonarda DiCapria in njegovega davno zasluženega oskarja. Toda ob igralčevih najnovejših podvigih pri snemanju filma Povratnik se bojim, da so že povsem ohripeli. »Zdaj pa je res naredil že čisto vse. Celo z medvedom se je bil pripravljen spopasti. Tokrat mu oskar resnično ne uide.« V večini recenzij Povratnika lahko zasledimo takšne in podobne trditve, ki zagotovo ležijo na mislih vsem, ki DiCapriu že leta privoščimo to prestižno nagrado.

Vsekakor je treba priznati, da je bilo snemanje filma za igralce vse prej kot lahek podvig. DiCapriev lik Hugh Glass preživi nadčloveške muke: razmrcvari ga razjarjena mama medvedka, ki mu poleg mnogih brazgotin pusti tudi polomljeno nogo, deroča voda ga požene s skalnatega slapu, živ je zakopan, ne ugonobi pa ga niti padec v prepad, v katerega zdrvi s konjem. DiCaprio je sicer znan po svoji izjemni predanosti vlogam, za katere je v iskanju avtentičnosti prestal že marsikaj (kot naprimer v Djangu brez okovov, kjer kljub ranjeni roki ni prekinil snemanja), toda Povratnik je po njegovih besedah najtežje, kar je moral prestati doslej.

Filmska ekipa je dolgih devet mesecev zmrzovala sredi kanadske divjine pod taktirko mehiškega režiserja, scenarista in producenta Alejandra Gonzáleza Iñárrita, ki je znan po tem, da v svojem perfekcionizmu pogosto pozabi na dobro počutje (in včasih celo varnost) filmske ekipe. Leonardo DiCaprio se je bil prisiljen potapljati v ledeno mrzle reke, jesti povsem neponarejena bizonova jetra (primerno pristna je tudi njegova reakcija), zagristi v živo ribo in nositi pravi medvedji kožuh v vsej njegovi teži – ta lahko tehta okoli 50 kg, kadar je moker. Marsikomu bo v olajšanje, da je bilo igralcu prihranjeno vsaj spanje v konjskem kadavru, za snemanje so namreč uporabili umetnega.

Ob bolečih padcih, zvoku lomljenja kosti in pogledu na globoke brazgotine si celo vsega vajeni sodobni gledalec ne more kaj, da ne bi včasih zajel sape skozi zobe. Po drugi strani pa je ob vsem, kar doleti Hugha Glassa, včasih že rahlo nejeveren – dvomim namreč, da je že kdo razen Dovahkiina v igrici Skyrim preživel skok s pečine brez polomljenih kosti, četudi sta njegov padec ublažila smreka in konj. Film včasih preveč stavi na tovrstne učinke, saj zgodbi, kljub temu, da je vseskozi izjemno zanimiva in napeta, morda manjka nekoliko globine.

Poleg tega, da dogajanje gledalca posrka vase, film odlikuje izjemna estetika – in od Iñárrita vsekakor ne bi pričakovali nič manj. Režiser je vztrajal, da se podajo na skoraj nedosegljive lokacije, uporabijo le naravno dnevno svetlobo in se odrečejo umetnim lučem, zaradi česar je snemanje trajalo mnogo dlje, kot bi sicer. Toda Iñárritov perfekcionizem je obrodil čudovite sadove: prizori veličastne kanadske divjine gledalca prikujejo na sedež in ga pustijo odprtih ust. Starodavna drevesa, meglice nad ledenimi rekami, hrumeči slapovi in rožnato nebo za visokimi gorami prikažejo naravo v vsej mogočnosti ter dajo človeku vedeti, kako majhen in nepomemben je v resnici. Tako tudi DiCaprio kljub svoji profesionalnosti zbledi v primerjavi z »La Belle Dame sans Merci« naravo; je le neznatna mravlja, ki se neumorno prebija skozi njeno veličastno krutost.

Upam si staviti, da bo Povratnik z dvanajstimi nominacijami pospravil kar nekaj oskarjev, vsaj Iñárrito ga ima tako rekoč že v žepu. Ostaja pa vprašanje, če z dih jemajočimi prizori ni preveč zasenčil DiCapria in ga kljub vsem mukam stal tako dolgo pričakovane nagrade. Sicer pa za gledalce to niti ni toliko pomembno, kajti film je v vsakem primeru vreden ogleda… Že zato, da se na lastne oči prepričajo o moči razjarjene matere – pa naj gre za medvedko ali samo Naravo.

Brina Jamnik

Slika: hdwallpapers.in

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s