Obscena večerja pri atu UBUju: težko prebavljivi miks vsega. Za tiste z dobrim metabolizmom. O, ti ždrek od ždreka sranjskega!

prenosIzredno samozavestni, svobodomiselni, svojeglavi in mizogini Alfred Jarry, z vrtečim revolverjem v roki in brki pod nosom, ljubitelj Rabelaisa in absinta,  je bil eden tistih fin de sieclovskih avtorjev, ki je s svojim neprilagojenim vedenjem, idejami in umetniškimi dejanji zbujal obilo pomilovanja, posmeha, zaničevanja in zgražanja. Prevsem zato, ker je rezal v izumetničene meščanske navade. Bil je v nasprotju s prevladujočimi težnjami v tedanjem francoskem gledališču in literaturi, brez posebnega spoštovanja do tradicije, a s skrbnim, po ključu črke r izdelanim seznamom knjig, ki bi predstavljale njegovo »idealno knjižnico«. Svoje kratko življenje je preživel v neprestanem pomanjkanju in dolgovih. Zadnjih deset let je preživel v stanovanjcu na rue Cassette 7 (Pariz) z izjemno nizkim stropom, čigar omet je po svetu prenašal z bujnimi lasmi. Vendar Jarry je pisal daleč čez svoj čas in ne tako zelo preprosto (v smislu poigravanja) kot se zdi na prvi pogled. Svoje ustvarjanje je podkrepil z dodelano filozofsko poetiko, besedilom Dejanja in mnenja doktorja Faustrolla, patafizika. Poleg ubujevskega cikla naj omenimo še pornografski roman Ljubezen na obisku, romane Minute spominskega peska,  Absolutna ljubezenNadsamec, César-Antechrist in filozofsko pripoved Dnevi in Noči, roman o nekem dezerterju. Svoje čaščenje Rebelaisa je izkazal v libretu za opero buffo z naslovom Pantagruel.

MAMA UBU: Dober dan, gospodje, sva vas že komaj čakala. Se boste usedli?

KAPETAN BORDURE: Dober dan, gospa. Ja … kje je pa ata Ubu?

ATA UBU: Tukaj sem, tukaj sem, madona no, ti sveča zakurjena, a me ni dosti v hlačah? /…/

MAMA UBU: Izvolite jedilnik.

Poljska juha, podganji kotleti, teletina, piščanec, pasja pašteta, puranova bedra, ruska šarlota. Sladoled, solata, sadje, desert, močnik, laška repica, merdrska karfjola in nepogrešljiva straniščna metlica. Vse, kar se peče in kuha, je seveda napol surovo. Kot se za surovo druščino spodobi. ubu-roi.1199799380

Za poplaknitev grenkega strupa je najboljše dobro francosko vino. Za pozornost ate Ubuja in kraljevske avtoritete pri večerji, pa je dobro imeti že precej postan telesni vonj, željo po oblasti in močnejšo figuro, da se ne izgubite v njegovi vamp senci. Dobro je poznati osnove patafizike, zavračati vsakršno moralo, se izražati kar se da obsceno  in pravilno izgovarjati besedo ždrek, bolj determinirani in ambiciozni pa merdre[1]. Naučiti se je treba novih manir. Prdenje, prenažiranje, riganje, goltanje, grgranje, gruljenje in kruljenje se osvobodijo negativnih konotacij, postanejo normirano in se prestavijo v javno. Zaželjeno je, da se vse našteto izvaja brez vsakršnih zadržkov in sramu, saj sta žretje in sranje, prehranjevanje in izločevanje, tukaj eno.

Orgaistični zvoki. Slišati jih je celo noč.

Pa dober ždrek!

 

Tjaša Plazar

 

Alfred Jarry: Ubu (Tout Ubu), Mladinska knjiga, 2016

Sliki: www. literaryramblings.com

[1] Merdre – gre za besedo, ki jo je javnost, ko je bila prvikrat izgovorjena na odru, sprejela z obilo ogorčenja in nerazumevanja. Gre za navaden drek, banalno sranje (z dodanim r). »V Jarryjevi invenciji je ta pojem nekoliko modificiran.« (Jarry, 2016: 213) Ta beseda je povezovalni člen celotnega Jarryjevega opusa. »Jarryjeva invencija je narejena na ponovljenem vibrantnem soglasniku, v francoščini tvorjenem tik nad goltom.« (Jarry, 2016: 213) Iz izgovorjavo (v francoščini) se ustvarja grlena glasovna artikulacija, podobna grgranju. Učinek glasu r torej ustvarja učinek pRenažiRanja, žRetja, kRuljenja, pRdenja itd. Vendar, ker slovenski r ni izgovorjen s hrbtom jezika na mehkem nebu (kot francoski), marveč s konico jezika na dlesni »/…/ne gravira v globino telesa, temveč sili iz njega ven. Akustična posledica te artikulacije nikakor ne deluje kot grgranje, temveč /…/ bolj spominja na ropotanje motorja,« (Jarry, 2016: 215) ali mačje predenje. Namesto besede merdre v slovenskem prevodu nastopi beseda ždrek, ki je bolj »pogoltljiva« in naredi večji učinek kot beseda drek.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s