Ovna v Kindovoru: trpko-sladka zgodba o zvestobi

ovnaGrímur Hákonarson (Kraljestvo senc) je ustvaril Ovna, film o tradiciji, časti, družinskih vezeh in ovčereji. Islandski režiser je črpal iz polpretekle zgodovine, ko je bila reja ovc edini vir dohodka, bolezen živali pa je lahko povzročila nemalo težav. V odročni dolini na Islandiji poteka zgodba o dveh bratih, ki ju po dolgih desetletjih molka in nikoli izrečene jeze ponovno združijo ovce. Hákonarson s počasnimi kadri in mestoma mračno atmosfero intenzivno slika samotarsko življenje, tako odvisno od živali. Brata Gummi in Kiddi, stara, ponosna, na zemljo vezana človeka se upreta oblastem in zakopljeta bojno sekiro. Živali namreč lahko združijo in zacelijo boleče rane, predvsem pa umirijo trmo. Kajti brata sta prava ovna, preveč ponosna ter prepričana vsak v svoj prav, da bi popustila že ob najmanjši težavi. A boj za obstanek je trd in tu vrag odnese ne samo šalo, pač pa tudi samozavest in neomajanost. Skupaj sta močnejša, končno ugotovita, in po mukotrpni poti, polni solza, grenkih besed in nerazumljivih dejanj končno uvidita pomen družine, sodelovanja ter sožitja.

Intimna zgodba o malem človeku, ki ga tarejo vsakdanje skrbi, je zgodba o prebujajoči se ljubezni, ki svoj plamen počasi, a vztrajno širi. Brata, samca – temu pričajo detajli iz njunih bivalnih prostorov – , sta svoja leta zapisala ovcam, edinu viru preživetja. Da bi praskavec, smrtonosna bolezen, ki doleti obe čredi, dokončna zatrla njuno delo? Skoraj naturalistične razglednice z Islandije – ki jih režiser začini z grenko-sladkimi dialogi – pričajo o težkem, a neupogljivem duhu, ki veje iz okoliških prebivalcev. Kamen in zemlja sta jih izoblikovala, ojačala, jih naredila močne, grobe ter pogumne. Četudi je bojevitost občasno pogojena s količino popitega alkohola – kateremu se Kiddi le težko upre -, pa ji protipol doda uravnoteženost. Gummi je namreč nekoli bolj pragmatičen, umirjen, pretkan, predvsem pa trezen. Različna sta si, zato se sprva oblastem upreta vsak po svoje. A Hákonarson ne želi slikati črno-belo, raznolikost je glavni atribut do končnega cilja, in zato ne obsoja drobnih človeških napak. Gledalec – že tako očaran nad slikovito pokrajino in osupel nad borbenostjo etiketiranega človeka – lahko uživa tudi v premetenih, celo hudomušnih dialogih, četudi vizualizacija krepko premaga govorno besedo. Počasna atmosfera, manko – a ne primankljaj – besed, čudovita narava; vsi ti elementi severnjaških filmov kreirajo posebno naracijo. Kajti Ovna je film in pol, že v Sloveniji (na Liffu) ovekovečen z nagrado, kot za stavo pa jih pobira tudi po vsej Evropi. Ovna se človeka dotakne na prvinski način; nekakšna zavezanost zemlji – ki je evolucijsko v vsakem izmed nas – je razumljiva in realna, boj za obstanek prav tako. Boj z mlini na veter? Mali človek je v žarišču, a se ne preda, s kmečko logiko in leti trdega dela ustavi celo zakomplicirano kapitalistično mašinerijo. Ni samo trmast, zvit ali preračunljiv, pomembna je njegova neomajna zvestoba ovcam, zemlji, garanju.

Brez dramatičnosti in hudega suspenza režiser prikazuje podeželski način življenja, ki ga ne iztiri niti vdor elite. Zemlja je zemlja in delavec je lojalen samo njej. Gummi in Kiddi sta posrečen tandem, ki stvari vzame v svoje žuljave roke in ped za pedjo spreminja zakon, predvsem pa zopet na novo spoznava sladkosti družinskega življenja.Občutek za risanje detajlov in hladne, a impresivne pokrajine Grímur Hákonarson dodatno obloži s skandinavskim humorjem in idealističnimi – skoraj chaplinovskimi – izmisleki v boju proti oblastem. Tih in umirjen podton filma gledalca popelje nekam daleč na mrzli sever, kjer tradicija in spoštovanje narave kljubujeta evropskih neoliberalističnim smernicam.

Anita Volčanjšek

slika: http://www.delo.si/kultura/film/creda-ovac-in-trapasta-ovna.html

 

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s