18. FDF – Festival dokumentarnega filma – Najboljša sovražnika : Trk titanov pred očmi nacije

vidal-buckleyŽe Rimljani so dobro vedeli kako množice nezadovoljnih pripraviš, da pozabijo na svoje težave. Njihovo znano načelo »Kruha in iger« pa je, v izdihljajih norih šestdesetih, do dobra izkoristila takrat odpadniška televizijska mreža ABC. Omenjena postaja je namreč, za komentarje predvolilne bitke v letu 1968, najela idejnega vodjo nove, konservativne ameriške elite  Williama F. Buckleya ml. ter liberalnega zagovornikom pravic homoseksualcev in literata Gora Vidala. Televizijski medij je pričel svoj pohod za dominanco ravno v trenutku, ko je naveličano in jezno ameriško ljudstvo obupno hlepelo po odmiku od neprijazne realnosti. Zdi se, da tudi v deželi svobodnih in pogumnih, niso imuni na razgret in nekontroliran boj med levimi in desnimi, črnimi in rdečimi, fašisti in komunajzerji.

Režiserja dokumentarnega filma Najboljša sovražnika, Robert Gordon in Morgan Neville, nam na nepristranski in zabaven način, osvetlita dogajanje in ozadje televizijskih razprav, ki so s svojo senzacionalističnostjo, surovostjo in nepredvidljivostjo za vedno spremenile televizijski medij. V slabih devetdesetih minutah pa nam režiserja ne predstavita le zapletenega ozadja ameriške politične scene, ampak tudi biografsko približata oba glavna akterja, ki sta predstavljala intelektualno elito v državi, ki je že od nekdaj sovražila in prezirala intelektualce. Sama Vidal in Buckley sta umrla že pred snemanjem dokumentarnega filma Najboljša sovražnika. Tako nam njuno razmišljanje, v družbi zgodovinarjev, političnih strokovnjakov in sorodnikov, predstavita znana igralca John Lithgow ( bere Vidalovo interpretacijo Buckleya) in Kelsey Grammer (ubesedi Buckleyevo razmišljanje o Goru Vidalu)

 best-of-enemiesZ debatami med Billom Buckleyem in Gorom Vidalom so se gibljive slike počasi pričele spreminjati v skupek reality showov, bombastičnih novic in seciranih tragedij, ki nas dan danes oblegajo vsakič ko prižgemo televizijski sprejemnik. Kot pronicljivo ugotovi eden izmed številnih strokovnjakov, poznavalcev in sorodnikov vpletenih akterjev predstavljenih v omenjenem dokumentarnem filmu, sta bila televizija kot naraščajoče razosebljajoči medij in spektakularne debate, ki so spremljale predsedniške volitve leta 68, le glasnika turobne prihodnosti, ki jima je sledila. Pri tem pa se gledalcu nemara postavi precej neprijetno vprašanje. Če so debate med Buckleyem in Vidalom napovedale prihodnost finančnih zlomov, astronomske brezposelnosti, gospodarskih in humanitarnih kriz, kakšno prihodnost lahko tako pričakujemo v luči debat, ki so spremljale decembrski referendum za spremembo  ZZZDR?

Vendar pa nam omenjeni dokumentarec ne da mislite le o krivih poteh televizije in medijev na splošno, ampak nas opozori tudi na trnjevo pot borcev za pravice ljudstva in manjšin. Pod parolo »zakon in red« so namreč republikanski kandidati nasprotovali, obsojali in preganjali shode za pravice temnopoltih, manjšin, delavcev in istospolno usmerjenih. Na nek način tako debate med Williamom Buckleyem in Gorom Vidalom predstavljajo sinonim za večni spopad med starim in novim, stagniranjem in spremembami, elitami in prezrtimi.

Ko so se namreč v Chicagu, kot spremljava demokratske konvencije, zgodili množični protesti borcev za pravice omenjenih skupin, jih je čikaška policija zatrla na precej nasilen in brutalen način. Ena stran je dejanja policije označila za ohranjanje zakona in miru, druga pa jih primerjala z dejanji fašističnega režima. Dejstvo je, da se pravice manjšine navadno pridobijo ob precejšnem nasprotovanju vladajoče elite ter ob pomoči prestrašene in nerazgledane večine, a krog pravic se kljub temu odporu nezadržno širi. Le vprašanje časa je tako, kdaj bomo tudi Slovenci kot narod, »primorani« stopiti na stran družbenega napredka in sprememb.

Jerica Šemerl-Harmel

Slike: uk.newonnetflix.info, nymag.comwww.ew.com 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s