Jack Kerouac: Glas poražene generacije

Jack Kerouac je svoj sloviti roman Na cesti napisal v dneh med 2. in 22. aprilom 1951. Dobrih 125,000 besed je izlil iz sebe v enem samem orkanskemjackkerouac sunku na skoraj sedemintrideset metrski zvitek papirja, ki se je neprekinjeno izvil iz pisalnega stroja, brez odstavkov in poglavij, hitro in nezadržno kot valovanje ceste. Vsaka misel, dejanje, čustvo in  vsako posamezno vlakno romana Na cesti je rojeno iz življenja Jacka Kerouaca. Življenje, v vsej svoji kompleksni veličini in norosti, je namreč umetnost. S svojo spontano prozo predstavlja ustvarjalni ventil izgubljeni, poraženi, razcapani in razkropljeni generaciji, ki si je v ameriških predmestjih in getih, za belimi ograjami in meščanskimi, z rožami uokvirjenimi okni, skušala izboriti svoj prostor pod soncem.

Ko je Kerouac roman Na cesti prvič pokazal svojemu New yorškemu založniku ga je le-ta oštel in ga poučil, da knjige ne izgledajo tako. Avtor pa je v jezi in trmi pograbil šestintrideset metrski zvitek papirja, zavrnil kakršne koli popravke, stopil na cesto in se pomiril šele, ko je znova ugledal kalifornijske griče in pot nadaljeval v Mehiko. Skoraj sedem let je minilo in svet je bil pripravljen na noro, vihravo in revolucionarno knjigo, ki pa je bila po vseh popravah in cenzurah le malo podobna amfetaminskemu besnenju originala. Spontana proza namreč ne pozna slovnične uporabe ločil in odstavkov, je poplava podob in čustev, ki kot taka na tiskane strani dobesedno in zvesto prenese dejanja in pogovore resničnih ljudi v vsej njihovi skrivnostni veličini. Njegov slog pisanja je povsem necenzuriran in skoraj nečloveško odkrit, umetnost, ki oponaša življenje in se rodi iz življenja. Po njegovih besedah je namreč vse kar človek želi skriti, popraviti in vzeti nazaj, tisto po čemer hrepenita umetnost in literatura.

Njegovo igrišče je bila »mešanska Amerika« polna dialektov, kultur in običajev, ki so bili potisnjeni na samo obrobje ultra-kapitalistične in jk 1potrošniške ameriške družbe. Tudi Kerouac sam je pripadal tem zatiranim in zanemarjenim manjšinam. Rojen francosko-kanadskim priseljencem je pripadal skupini, ki so jo »polnovredni Američani« imenovali blancs negres. Kljub temu, da je bil njegov materni jezik nenapisan francosko-kanadski dialekt in, da se je z angleščino zbližal šele v poznem najstništvu, pa je za kratek čas predstavljal uresničitev naravnost fantastičnih »Ameriških sanj«. Neznosno pameten, srednješolska zvezda ameriškega nogometa in po besedah Salvadorja Dalija lepši od samega Marlona Branda, je na koncu, kot faliran študent obubožanih staršev, postal glasnik razočaranih odpadnikov, ki so po veliki ameriški gospodarski krizi izgubili vse upanje ter vero v napredek in blaginjo.

A kdo bi bil Jack Kerouac brez Neala Cassadya? Kot nemiren duh, ki je uteho našel v pisanju ter pogovoru z razgibano in eklektično skupino intelektualcev in študentov,  ki v življenju nikakor ni uspelmaxresdefault zbrati dovolj poguma, da bi se odpravil na pot, na cesto, novemu, razburljivemu življenju naproti. Občutljiv, sramežljiv, nesproščen, nesamozavesten in osamljen namreč piše o svetu in se bori proti njemu, z Nealom Cassadyom pa najde pogum in zagon da postane nekaj več kot le pasivni opazovalec. Na epskem popotovanju, ki je trajalo tri leta je v iskanju družine, doma in Amerike naposled našel sebe v vsej svoji disfunkcionalnosti in dionizični dvojnosti. A to mu najbrž nikoli ne bi uspelo brez pomoči davno izgubljenega brata, obsedenca s hitrostjo in prevaranta Neala Cassadya.

Jerica Šemerl-Harmel

Slike: thescuttlefish.com,jackkerouac-writer.comwww.pinterest.comwww.youtube.com  

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s