Pocestna jabolčna pita Jacka Kerouaca:

V žepu petdeset dolarjev, pod nogami cesta, za hrbtom 1000 milj blišča in bede ameriškega vzhoda, pred tabo opojna svoboda. Pot je dolga a življenjsko pomembna; če se ustaviš znoriš. Življenje te povozi in kmalu od tebe ne ostane nič drugega kot izpraznjena, votla lupina. Ko pa prideš do konca kontinenta, ko zreš v sivi Pacifik za tabo pa migotajo luči San Francisca odete v žalobne in skrivnostne meglice, se vse zdi lažje, dosegel si cilj, ki se ti drugače v življenju tako vztrajno izmika. A pot je dolga in nepredvidljiva, edina stalnica sta asfalt in okoli tebe zdaj trpeča, zdaj buhteča narava. Gozdove in skalna pobočja zamenjajo valujoči travniki in mehkobni griči, ti pa puščaš vse za sabo. Pokonci te drži trma, tobak, pivo in jabolčna pita s sladoledom, omamna, hranljiva in polna spominov na dom. Jabolčna pita se prileže povsod, a najbolj paše prav na cesti. Na zdrgnjenih vinilnih stolihold_man_on_road bistrojev in avtobusnih postaj je okus povsem drugačen kot v domačem naslanjaču. Kosi pite pa postajajo večji in sladoled bolj kremast z vsako miljo, ki jo pustiš za seboj.

Za 1 osebo potrebujete:

1 par: ponošeni, usnjeni čevlji.

1 krat: prenatrpana, zdrapana, zakrpana vojaška potovalka ali nahrbtnik, prav pa pride tudi odslužen, klavrn kovček.

1 krat: Od moljev požrt volnen pulover, ki ti ga po nesreči odtuji štoparski sopotnik a po spletu nenavadnih okoliščin znova najde pot v tvoje roke.

1 par: Levis kavbojk, ki so jim šteti dnevi.

20¢ drobiža.

1 krat: Obcestni bistro, mestna menza ali zamaščena luknja lokalne avtobusne postaje.

Kuharski nasvet: Kos tople jabolčne pite je vedno slajši in gre hitreje po grlu ob pogledu na lepa dekleta. Najlepša v Ameriki se sprehajajo mimo gostišč v Des Moines, Iowa.

Srečno pot vam želim,

Jerica Šemerl-Harmel


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s