3 zime: Sistemi se menjavajo, vlade padajo ( družina ostaja )

Včeraj se je na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega zgodila zgodovinska, družinska drama 3 zime  mednarodno priznane, v Londonu delujoče dramatičarke hrvaškega porekla, Tene Štivičić. Režisersko taktirko slovenske uprizoritve je prevzela Barbara Hieng Samobor, iz angleškega 3izvirnika jo je prevedla Alenka Klabus Vesel. Krstna uprizoritev omenjene drame se je zgodila v zimi leta 2014 na odru Londonskega narodnega gledališča, omenjena predstava pa je požela ogromno pozitivnih kritik in odličen odziv občinstvo. Avtorica je zanjo prejela tudi prestižno nagrado Susan Smith Blackburn 2015, ki jo podeljujejo najboljšim, v angleščini pišočim dramatičarkam z vsega sveta.

Gre za izjemno nepristranski, tankočuten in s komičnimi vložki radodaren povzetek najpomembnejših dogodkov jugoslovanske zgodovinske preteklosti. Gledalec kot del hišnega inventarja spremlja dogajanje v stari meščanski hiši, ki že dobrih sto let nudi zatočišče družini Kos. Podobno kot stari zidovi tudi gledalci neizogibno postanemo neme priče dogodkom, ki so tako kot življenje družine Kos, zaznamovali tudi našo mladost in prihodnost. Po zgledu življenja so prigode stanovalcev Vile Amruš, ki so strnjeni v približno deset ločenih sklopov, obarvani tako s srečo, kot s stisko. Že sam naslov nam dovolj jasno pove, da so prizori umeščeni v daljše časovno obdobje, kaj hitro pa lahko ugotovimo, da se kot v spominu, dogodki nizajo neurejeno in nelinearno. Vse zgodbe pa so umeščene v čas, ki je močno zaznamoval življenje Jugoslovanov in Hrvatov. Predstavljeno je dogajanje v zimi leta 1945, po koncu Druge svetovne vojne, zimi leta 1990, ko je Jugoslavija stala na robu propada in zimi leta 2011, ko so se Hrvati odločali o vstopu v Evropsko unijo. Vsa negotovost pa v družinsko dinamiko vnese svojevrsten nemir in strah, ki le še obteži napete a neverjetno domače družinske odnose.

Zahvaljujoč izjemno številčni ženski igralski zasedbi je verodostojno, zvesto in tankočutno predstavljenih veliko različnih vidikov, ki so zaznamovali življenje žensk tekom zgodovine, pri tem pa ni nobeni vlogi dodeljen vzvišen položaj. V svoji raznolikosti uprizorjenih družinskih odnosov in nians, ki jih obarvajo, je drama 3 zime izjemno nepristranska in objektivna. Tako kot cankarjansko skrbna mama Maša ( odlična Jana Zupančič ) igra izjemno3-zime-vrtiljak pomembno vlogo v življenju prebivalcev meščanske vile, neverjetno dragocen vir nežnosti in opore članom družine Kos nudi tudi samska, nikoli poročena intelektualka Karolina Amruš ( izjemen igralski tandem Jette Ostan Vejrup / Karin Komljanec ). Le-ta namreč predstavlja svetlo in dobrodošlo nasprotje stereotipu, ki samske ženske prikazuje le kot nesrečne oskrbnice nenavadno velikega števila mačk.

Družinska saga 3 zime zvesto predstavi pasti in lepote medgeneracijskega bivanja, ki je močno značilen za naš geografski prostor. Tako lahko opazujemo nepristransko predstavo sobivanja treh generacij, ki si vsaka na svoj način prizadevajo za svoj prostor pod soncem in v družbi, le da se njihovi boji in izkušnje med seboj močno razlikujejo. Zmešnjave in spori, ki so njihova posledica pa so le še en del, ki sestavlja vsakdan posameznika.

Predstavljena je generacija bojevitih partizank in požrtvovalnih mater samohranilk, uspešnih žensk, ki so s svojim trudom in solzami pokonci držale družbo in iz ozadja vlekle niti uspešnih podjetji. Hkrati pa je predstavljena tudi moderna realnost »večnih študentov« in uspešnih intelektualcev, ki si prizadevajo za obstanek na daljnem, kapitalističnem zahodu , kjer bodo kljub trudu in uspehu, vedno le »gastarbeiterji«. Njim nasproti je predstavljen zanimiv in večplasten lik mlajše od Kosovih hčera, Lucije ( fatalki Tina Potočnik / Ajda Smrekar ) . Ko se cela družina zbere ob njeni poroki se nam tako neizogibno postavi vprašanje. Ali lepotne operacije ter poroka z lokalnim, bogatim podjetnikom sumljivega porekla na eni strani, in životarjenje osamljenih intelektualcev na drugi strani, dejansko predstavljajo glavne možnosti, ki jih ima mlada ženska, dan danes na voljo.

Jerica Šemerl-Harmel

Foto: www.mgl.sicitymagazine.siars.rtvslo.si

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s