Drugi sin: Imperij prevar, umorov in nemorale

 sinslika

Drugi sin, nadaljevanje Andaluzijskega prijatelja, drugi del krvave trilogije, nas ponovno pušča v napetosti. Novost pri Mladinski knjigi je kriminalna mojstrovina Alexandra Söderberga, švedskega pisatelja in scenarista. Njegovo delo je obarvano z mafijsko terminologijo in prežeto s hitrimi zasuki ter filmsko menjavo kadrov. Stran za stranjo se namreč bralec srečuje z drugimi osebami, različnimi lokacijami in novim klobčičem intrig. V fokus tokrat postavi žensko, Sophie, ki se je zapletla z mogočno mafijsko družino Guzman. Avtor ne pusti predaha, neusmiljeno reže po gnili notranjosti – sicer napredne skandinavske družbe -, in opozarja, da kriminalno kolesje ujame tudi socialno bolj sofisticirane države. V ospredju je želja po hitrem uspehu, zato cilj zanemari sredstva. Ubijanje, bombni napadi, koruptivni predstavniki zakona in krvavi sledovi so stalnica, ki pa romanu ne pripišejo predikat ˝detektivke˝. Zločinci so znani in nič kaj sramežljivi, njihova zgodba se izrisuje simultano s pripovedjo glavnih protagonistov, na čelu katerih je mama srednjih let, nekakšna piarovka Guzmanovih, ki se na koncu bori le za svoje golo preživetje.

Söderberg v napeto zgodbo, v kateri vre od začetka do konca – vmes pa permanentne eksplozije ne prekinejo niza suspenza – nikoli ne integrira katarze. En umor prinese drugega, cikličnost je stalnica romana. Eden za drugim v vrelišču podkupovanj in podtikanj izginjajo mafijci pa tudi čisto nedolžne žrtve, ki so zgolj sorodstveno povezani z glavnim štabom. Pisatelj eksplicitno odkriva življenje bogatih povzpetnikov, ki za preživetje upravljajo z orožjem. Nekoč donosni posel zaradi neusmiljenega pritiska drugih družin in nespretnega kolaboriranja z manj vplivnimi propada, potrebno je le počistiti odvečne akterje. Nad družino Guzman se zgrne senca, člani izginjajo v teminah podzemlja, ob dnevni svetlobi pa tudi kopica telesnih čuvajev in streliva ne zadostuje več. Tudi družina, nekoč tako opevana in svéta beseda, ne pomeni kaj dosti. Pripadnost le-tej se je izgubila nekje med velikimi količinami denarja, koruptivnimi detektivi in željo po avtonomnosti. Družina je v romanu zreducirana na prgišče zvestih, ki bijejo nemogočo in že vnaprej izgubljeno bitko. Tako Sophie, nekoč zvesta popisovalka in izvrševalka dolžnosti, danes trepeta za svoje in sinovo življenje: ˝Hankejevi jemljejo vse, kar je naše. Kaj je bolje kot vzeti tvojega otroka in žensko, ki jo imaš rad?˝ Družinska nit se je pretrgala, prijateljstva pa v mogočnih krogih ne gre iskati. Sama je, nihče ji že dolgo ne krije hrbta,  ostal ji je le invalidni sin, katerega življenje je kmalu v rokah mojstrskih prevarantov.

Alexander Söderberg s svojim literarnim prvencem pokaže izjemno moč hitrega nizanja oseb, krajev, podzemnih prostorov in zapuščenih vasi. Kot da bi z besedo želel slikovito ponazoriti delovanje kriminalnih združb, ki nimajo obstanka. Po začetnem uspehu je ena napaka dovolj, da se pravljica sprevrže v moro in vsakodneven strah pred smrtjo. Tudi švedsko mafijsko podzemlje deluje po principu italijanskih, le da ima družina veliko manjšo vlogo. Čast, ponos in zavezanost k srčiki obstoja zbledijo ob pogledu na hitro zaslužen (krvav) denar ter ob priložnosti za navidezno napredovanje v labirintu smrti. Napredovanja ni, nagrade so pošle, denar izginil v rekah ali rokah iznajdljivejših nasprotnikov. Propadajoča družina – še vedno nas čaka tretji, zadnji del, ki bo najverjetneje podal odgovore na vsa vprašanja – je žalosten ostanek nekoč veljavnih Guzmanovih, ki so z napačnimi potezami zaigrali slavo, depozite, spoštovanje in nešteto človeških življenj. Za svoje sedaj trepeče Sophie.

Anita Volčanjšek

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s