George R.R. Martin: Ledeni zmaj

 9789610140528-1    »Oči je imel jasne, globoke in ledene. Njegova krila so bila veličastna in podobna netopirjevim, bila so, kakor da bi bila pomočena v bledo prosojno modrino. Adara je skoznje videla oblake, pogosto tudi mesec in zvezde, kadar je bitje krožilo po nebu.« (str. 32)

     Ledeni zmaj Georgea R. R. Martina je prvič poletel na knjižne police leta 2006, letos pa je v založbi Mladinska knjiga izšel tudi v slovenskem prevodu Urše Vogrinc Javoršek. Knjigi je vdihnil čarobnost znani fantazijski ilustrator Luis Royo, ki se imenitno zlije z Martinovo mešanico lepote in temačnosti. Na razkošno ilustriranih straneh nas tako spremljajo zasnežene in opustošene pokrajine, krvavi boji in grozljivo čudoviti zmaji.

     »Ledeni zmaj je dihal smrt. Smrt, tišino in hlad. Ampak Adare ni bilo strah. Bila je zimski otrok in ledeni zmaj je bil njena skrivnost.« (str. 33)

     Adara je odtujena in hladna, a obenem nenavadno lepa deklica, ki si jo je ob rojstvu prisvojil neizprosen mraz in na njej pustil svoj pečat. Najbolj domačo se počuti v naročju zime, kjer v svoji samoti gradi čudovite ledene gradove. Mnogo raje od ljudi, do katerih ostaja  čustveno nedostopna, ima veličastnega ledenega zmaja. Treba je poudariti, da se bodo tisti, ki od knjige Ledeni zmaj pričakujejo pustolovščino nabrite deklice in njenega zvestega luskinastega prijatelja, precej ušteli. Bralci, ki jim je poznana serija fantazijskih romanov Pesem ledu in ognja, bodo gotovo pravilno uganili, da George R. R. Martin svoje pero namaka v grenkosladko črnilo, ob čemer ne napravi izjeme niti pri otroških pripovedkah. Njegova junakinja Adara je tako v marsičem podobna Sneguročki Svetlane Makarovič – ledeni krasotici, ki ne zna imeti nikogar rada.

     Prepričana sem, da bi se George R. R. Martin strinjal z mislijo prve dame slovenske poezije, da morajo vse pravljice, ki so obenem tudi umetnine, vsebovati »kapljo grenkobe«. Njegova lirična pripoved o ledenem zmaju je namreč prežeta z melanholijo in – podobno kot glavna junakinja – z ledeno lepoto. Martin v svojih delih nikoli ne olepšuje grozot sveta in z Ledenim zmajem ni nič drugače. Pripoved se namreč odvija v istem svetu kot saga Pesem ledu in ognja, in četudi nismo v Zahodnjem, tu prav tako vihra strašna vojna med ognjem in ledom. Adara in njen ledeni zmaj sta edina, ki lahko rešita domovino pred ognjeno pogubo. Deklica se mora že zelo mlada soočiti z grozotami vojne, ki jih avtor opisuje z neusmiljeno nazornostjo; in čeprav si pred tovrstnimi prizori vseeno ne gre zatiskati oči, bi bili nekateri izmed njih nemara preveč grozljivi za mlajše otroke. V knjigi bodo namesto njih gotovo uživali malce starejši bralci, predvsem pa bi jo priporočila kot uvod v Martinova dela tistim, ki so se avtorja šele lotili spoznati. Ljubitelji Pesmi ledu in ognja bi pri Ledenem zmaju utegnili pogrešati avtorjeve bogate večplastne like in presenetljive zasuke v zgodbi – a navsezadnje gre za pripovedko, ki je občutno krajša od večine Martinovih del.

     Glavna junakinja s pogumom premaga težko življenjsko preizkušnjo in doživi precejšnji osebnostni razvoj. Zgodba dopušča več interpretacij; med drugim bi jo lahko brali kot alegorijo za premaganje depresije, v njej pa je moč prepoznati tudi grenko zapuščanje sveta otroške domišljije in vstop v svet odraslih. A to sta le dve izmed neštetih možnih branj. Če tudi vi splezate na hrbet ledenega zmaja, vas bo morda ponesel v čisto drugačne kraje…pot pa bo zagotovo lepa.

(Brina Jamnik)

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s