Antoine de Saint-Exupéry: Bistvo je očem nevidno.

Leta 1900 rojeni pisatelj Antoine de Saint-Exupéry je začel s pisanjem svojega najslavnejšega dela Mali princ v izgnanstvu, daleč stran od rodneAntoine-de-saint-3 Francije, ki so jo nemške sile v uničujočem vojnem pohodu zavzele in razdejale. Na drugem koncu Atlantika, v ameriškem New Yorku je, osamljen in globoko razočaran pilot neobrzdanih misli, našel uteho v otroški nedolžnosti in nepokvarjenosti. Antoine de Saint-Exupéry je namreč sam sebe videl prvo kot pilota, temu primerna pa je bila tudi njegova pisana beseda in misel, neobrzdana, nekonvencionalna, takšna, ki ne pozna meja.

Tako kot življenja neštetih drugih zemljanov je tudi življenje francoskega pisatelja močno zaznamovala največja tragedija našega časa, druga svetovna vojna. Prisiljen v umik od letalstva, ki mu je predstavljal tisto negotovo a zanesljivo stalnico in skoraj najpomembnejši del življenja, zavoljo katerega se je bil pripravljen odpovedati vsemu, je v času izgnanstva preživel najtežja leta svojega življenja. Iz bridkosti ameriških let pa se je rodil biser svetovne literature, ki še dan danes predstavlja neskončen vir navdiha bralcem vseh generacij. Soočen z vojnimi grozotami je pisatelj in mislec pri sebi spoznal postopen a nezadržen duhovni propad človeštva. Leta 1943 je, močno razočaran nad potekom zgodovine, zapisal : » Stoletja se človeštvo spušča po The-Little-Prince-by-So-Ri-Yoon.neskončnem spiralnem stopnišču, katerega vrh tiči v oblakih, njegove najnižje stopnice pa so izgubljene v najglobljem breznu in zastrte v tančice teme. Po stopnišču bi se lahko povzpeli vse do vrha, a smo se nasprotno odločili, da se po njemu spustimo v najtemnejši prepad. Duhovni propad je grozna reč.« Upanje za človeštvo je našel v otroškem veselju in čudi, ki se vztrajno otepa spon in dogem odraslosti. Njegovo pisanje pa je, z Malim princem na čelu, poskus vrnitve čistega in neomadeževanega duha človečnosti, ki je izgubil v času druge svetovne vojne.

Nedvomno je bralcu, ki je seznanjen s potekom pisateljevega življenja jasno, da je precej podrobnosti zgodbe o Malem princu vzetih iz realnih dogodkov, ki so na tak ali drugačen način, zaznamovali življenje de Saint-Exupérya. V enem izmed svojih resnejših del, avtobiografiji Veter, pesek in zvezde, namreč podrobno opiše izkušnjo prisilnega pristanka v Sahari, puščavskem okolju, ki je neverjetno podoben kulisam na katerih se odvijajo pogovori med Malim princem in pripovedovalcem. V prinčevem dragocenem in pozornem odnosu do ošabne in vzvišene vrtnice lahko vidimo odsev pisateljevega težavnega in razburkanega odnosa z ženo. V času preživetem v Sahari in med tavanjem po puščavi avtorconversations-littleprincefoxrose-best namreč doživi številne halucinacije. Med drugim tudi srečanje s fenekom, puščavsko lisico, ki je izrazito podobna sliki neskončno modre lisice, ki Malega princa poprosi naj jo udomači. V zameno za njegov čas in trud pa mu podari življenjsko modrost, ki je navdahnila milijone.

Tako bi lahko dejali, da narator ter hkrati tudi Mali princ predstavljata različna vidika pisateljeve osebnosti. Kot mnogi med nami se je tudi de Saint-Exupéry zavedal dvojnosti obstoja in človeške narave. V pripovedi je na eni strani predstavljen resen, realen pilot, ki se trudi za preživetje in obstoj, ter na drugi igriv in svoboden deček, ki ne vidi rešetk, ki omejujejo odrasle. Pripovedovalca in princa pa druži tudi neukročen duh, ljubezen do letenja in pustolovščin. V uvodnem posvetilu tako pisatelj kratko pripoved Mali princ posveti svojemu prijatelju Leonu Werthu (ko je bil še majhen), ki je ostal v Franciji, kjer trpi zaradi posledic vojaške invazije. Pisatelj nas s tem posvetilom že v samem začetku opozori na realno dvojnost človeškega bivanja, na igrivo otroško plat, ter resnobno in realistično odraslost, v primežu katere se nezadržno znajdemo vsi. Pri tem neizogibnem dejstvu odraščanja pa ostaja življenjskega pomena, da ne pozabimo na otroško radovednost, neskončno čud in svobodo duha, ki pa se je na žalost spominjajo le redki odrasli.

Jerica Šemerl-Harmel

Slike: www.iwc.com  theprisma.co.ukwww.thelittleprince.comwww.conversationswithanoldone.com

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s