Zrcalo

George Orwell je v briljantni klasiki glasove, misli in dejanja apliciral na živali. Njegova Živalska farma je kritika sovjetske družbe, stalinizma, ki ga je – kot levičar, socialist in napredno usmerjeni intelektualec – implicitno obsojal v svojih delih. Animalizem se postopoma sprevrže v totalitarizem in neusmiljeno diktaturo, katero je zasnoval Stalin. Orwell ne ovinkari; Farma je verodostojna rekonstrukcija nekega režima, ki na srečo ni preživel, vendar zakrivil toliko nesmiselnih žrtev.

Zgodba se začne na Graščinski farmi, kjer nezadovoljne živali po navdihujočem govoru Majorja, starega merjasca, izženejo kmeta Jonesa, ki jih samo izkorišča in jim ne pušča nobene svobode. Farmo preimenujejo v Živalsko, določijo himno, zastavo in ostale simbole ter 7 zapovedi – načel animalizma, katerega osnovna misel je bratstvo vseh živali. Državo vodijo prašiči, najinteligentnejše živali na farmi. Odločijo se za volitve med kandidatoma Debelinkom in Napoleonom. Čeprav je sprva vse kot v pravljici si oblast kmalu nepošteno prisluži Napoleon in s psi izžene Debelinka, češ da jim samo škodi, pozneje ga tudi obtoži, da sabotira gradnjo mlina, ki ni nikoli dokončan. Postane tiranživalska farma

in začne spreminjati zapovedi. Zdaj imajo največ pravic prašiči, ostale živali pa morajo trdo delati. Njegov sodelavec Minimus sestavi novo himno. Izmišlja si preteklost in laže živalim ter sodeluje z največjim sovražnikom živali – kmetom Jonesom. Farmo na koncu preimenuje nazaj v Graščinsko in ob kartanju se zabriše meja med ljudmi in prašiči, ki so med tem že začeli nositi frak in se postavili na zadnje noge.

Napoleon je Stalin, ki si prisvoji neomejeno oblast, izžene nasprotnike in za dosego ciljev nikoli ne izbira sredstev. Orwell kot pristaš marksističnih načel podpira Debelinka, saj naj bi le-ta poosebljal nesebičnost, delavnost in enotnost. Prašiči so zavladali, spreobrnili tok zgodovine in porušili družbeno ravnotežje. Orwell je aktualen tudi danes, Živalska farma je kulten prikaz vzpona nekega režima, postavljenega na lastno pest. Zločinska politika, kot še danes.

 

Anita Volčanjšek

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s