Edward F. Logan ml.: »Skočite, prekleto, skočite!«

Knjiga »Skočite, prekleto, skočite!«, ki je nedavno izšla pri Cankarjevi založbi, prinaša spomine pilota sestreljenega letala B-17 med drugo svetovno vojno. Avtor knjige, Edward F. Logan ml9789612821814-1ajši, uvodno postreže s spomini, ki imajo svoje začetke v intenzivnem šolanju v ameriškem vojnem letalstvu, predstavi torej čas, ko so se počasi začele uresničevati njegove otroške sanje. Postreže tako s prijetnimi kot napornimi trenutki v vojaški šoli, hkrati pa je čutiti, da je njegova volja navkljub fizično in psihično napornem urniku vedno ostala dovolj trdna in  močna, da je na koncu lahko užil sloves vojnega heroja. Preprosto pripoved z občutljivo temo spremljajo neprestane razlage za boljšo predstavo in razumevanje organizacije posadk, letalskih podvigov, delov letala in podobno. Avtor komentira nastanitev in hrano v raznih vojaških taborih, govori o dogajanjih v Sloveniji in idilični naravi, ki je ironično sekala v oči sredi sovražnega ozemlja, hkrati pa poroča tudi o povsem intimnih doživljanjih s kolegi in vsemi, ki so se znašli na njegovi poti in podeli marsikatero zaupno informacijo. V knjigi je izpostavil predvsem svoje najtežje doživetje med 34. bojno misijo leta 1945. Med to operacijo je bil njegov bombnik, leteča trdnjava, tako močno poškodovan, da je bil s posadko prisiljen izskočiti nad sovražnikovim ozemljem, kjer so jim pomagali partizani, da so se izognili sovražniku.

»Naše reševanje je bilo kar ganljivo, saj so ti čudoviti in plemeniti Slovenci brezpogojno skrbeli za nas, nam pomagali in nam v vojnih razmerah omogočili vrnitev domov. V nekaterih primerih so to počeli celo za ceno lastnih življenj.« (Logan, 2016: 167)

Knjiga tako ponudi tudi del slovenske zgodovine, ki se je zapisala sredi pokola druge svetovne vojne in priča o partizanskem pogumu in plemenitosti.

Spomini Logana so nezahtevno branje za vse letalske navdušence in tiste, ki jih zanima vojno dogajanje iz ptičje perpektive, vsebujejo pa tudi številne slike, ki še bolj približajo dogajanje druge svetovne vojne.

 

Tjaša Plazar

Edward F. Logan ml.: »Skočite, prekleto, skočite!«, Cankarjeva založba, 2016

slika: http://www.emka.si

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s