Agatha Christie: Zmenek s smrtjo

Zmenek s smrtjo, roman mojstrice detektivk Agathe Christie, med vrstice ponovno infiltrira belgijskega možica, Poirota. Zopet ima zahtevno nalogo in kot vedno jo uspešno reši. Pisateljica zgodbo tokrat locira v Jordanijo, med ostanke veličastne Petre. In kje, če ne med golim skalovjem in žgočimi pečinami, je izvedba umora najpriročnejša? Skoraj popoln umor, bi lahko rekli, le majhen vbod na zapestju zaposli male sive celice in privede do storilca. Nov prevod v slovenščino, ki je izšel pri Mladinski knjigi, bralcu ponudi napeto branje, saj v množici morebitnih osumljencev ni veliko možnosti za izločanje. Toda Poirot, kakopak, ve. Dotično detektivko poznavalci pisateljičinega opusa uvrščajo ob bok Smrti na Nilu, saj je dogajanje zapleteno, zgodbe natančne in lahko preverjene, osumljenci previdni ter izmikajoči se. Vročina, starost umorjene in njena hudobija pripomorejo k drugačnemu vzdušju, kot je običajno ob smrti. Vsi so potencialni krivci, a z dobrim alibijem. Plast za plastjo se razvpitemu detektivu odkriva celotna zgodba, sestavljanka počasi zadobiva celotno podobo.

aga

Ponovno – kakor smo pri mojstrici že vajeni – Poirot informacije pridobiva z natančnim opazovanjem, s povezovanjem dogodkov v smotrno zaporedje in s preverjenimi viri. Brez pomoči zunanjih tudi tokrat ne bi šlo tako gladko. Nihče umorjene ni maral, vsi so do nje gojili zgolj strah in bes. Medtem ko Poirot v varnem zavetju mondenega hotela pričenja detektivsko odisejado, se v neki drugi glavi spleta ideja za popoln umor. Izvrši se v puščavi, med šotori, v naročju zgodovine. Svetovljanski Belgijec ima na voljo nič več kot štiriindvajset ur, da razreši ta nenavaden in skrivnosten primer, čeprav mu umrla, stara matrona Boynton tudi po tem, ko jo je prvič srečal, nikoli ni bila niti najmanj pri srcu. Še posebej ne po besedah, ki jih je nekaj dni pred tem po naključju slišal v Jeruzalemu: “Ali res ne vidite, da mora gospa umreti?˝ Gospa resda ni bila prijazna ali dobrosrčna, kaj šele priljubljena, a Poirot umor vsekakor mora razrešiti. Na prvi pogled bi stari tiranki lahko škodovala družina, njeni otroci, katerim je nasilno odvzela otroštvo in jih še, odrasle, tranformirala po svojem okusu. A kar je blizu, morda vseeno ni nujno predmet temeljite policijske obravnave …

Agatha Christie, najbolj brana avtorica detektivskih romanov vnovič dokaže, da je upravičeno mojstrica suspenza, umorov in raziskovalnega uma. Nikoli dolgočasna ali ponavljajoča se, vsaka detektivka prinese novo zgodbo, drugačen kronotop, a vedno so v ospredju briljantne male flamske celice. Nad vsemi in vsem.

Anita Volčanjšek

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s