Dva milijona smo jih pospravili: Da nikoli ne bi bilo pozabljeno

Johannes Sachslehner je s svojo študijo odprl vrata v globine nacizma, pogubne mašinerije, ki je v nekaj letih obstoja tako dalekosežno zaznamovala celotno polpreteklo zgodovino. Četudi šole in učbeniki ne omenjajo pogosto njegovega imena, je Odilo Globočnik v krvav arhiv nacizma zapisan kot Hitlerjev menedžer smrti. Prav je, da se vedno znova odpirajo nova poglavja, ki verodostojno pričajo o zablodah nekega sistema in zaslepljenih ljudi, ki so s pragmatično hladnokrvnostjo nesmiselno preobrnili tok zgodovine. Dva milijona smo jih pospravili je namreč natančen, s faktografskimi podatki obogaten – tovrstna literatura ne preživi pretirane estetike – zapis o krvoločnih časih, ki so jih pisale zveri. Protagonist Sachlehnerjeve knjige je naše gore list, po očetu germanizirani Slovenec iz Tržiča, po materi iz Slavonije, ki je svoj občutek rasne manjvrednosti projiciral na nacistično rasno vprašanje. Globus, kakor je bil njegov vzdevek, je bil zadolžen za dokončno rešitev judovskega vprašanja, obenem pa tudi pobudnik ustanovitve primorske veje domobranskih kolaborantskih enot.

Knjiga je verodostojen posnetek najbolj strahotnega dogajanja, kar ga je pisalo 20. stoletje, saj avtor svoje pozornosti ne namenja zgolj (anti)junaku, temveč Odila smotrno vpne v kronološko shemo, polno nacistov, simpatizerjev, pomočnikov … Odilo lahko deluje zgolj s pomočjo drugih; polno prevar in intrig je potrebnih, da se je zasukal na položaj, ki mu je redno omogočal direktne stike s Hitlerjem. Z neopisljivo gorečo voljo, vdanostjo sistemu in neomajnim prepričanjem v zmago njihove ideologije je kompenziral občutek majhnosti, dane od staršev. Vendar je v zverinsko kolesje kaj kmalu zvabil tudi svojo družino, ki je brez pomislekov sledila zapovedim nacizma; četudi nepomembni in s slovanskim pedigrejem, so se takoj zlili v temačno sfero uničevanja Judov, Slovanov, vseh etiketiranih … Sachslehner, ki je informacije iskal tudi v Odilovem domačem kraju, predvsem pa njegova raziskava temelji na arhivskih zapisih in posnetkih, bralcu obenem predstavi protagonistovo zgodbo, ujeto v zamotan klobčič neke ideologije, ki je brez kančka vesti rušila mesta, ubijala ljudi in si dovolila nepredstavljivo. Mestoma obogateno s fotografijami, avtor v strani vplete tudi delo in način razmišljanja fürerja in njegovih somišljenikov, ki so s ponosom obraze nastavljali fotografom in sodelovali na vseh procesijah. Tipičen vzpon majhnega povzpetnika, bi lahko na hitro povzeli, če bi bilo ozadje prepleteno s pošastnim sistemom. Avtor je natančen in nepopustljiv; kot nepristranski pripovedovalec odstira s krvjo prepojene zavese svetovne nevednosti in znova obuja spomin na preteklost. Dva milijona smo jih pospravili noče netiti sporov, burnih debat, še manj razdvajati človeka … Knjiga želi, da polpretekli dogodki nikoli ne izginejo iz zavesti mlade generacije. Nekateri deli zgodovine se namreč nikoli ne smejo ponoviti.

Globus, tudi vodja zloglasnega uničevalnega taborišča Rižarna, je z vztrajnostjo, predvsem pa vero v nesmiselno politiko, prišel na visok položaj, katerega mu je zavidal marsikateri ˝majhen˝ nacist. Razvpiti Globočnik, slovenske gore list, se je izneveril svojemu poreklu, zatajil majhnost družine in države, ter se priključil nemškemu programu. Knjiga je še eden izmed dokazov človeške pokvarjenosti, zaslepljenosti, črednega nagona. Knjiga je dokaz, da mladi – predvsem v času, ko se ruši Evropa in vzpenja nacionalizem – ne smemo pozabljati.

Anita Volčanjšek

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s