Luis Sepúlveda: Zgodba o polžu, ki je odkril pomen počasnosti

25870_21138 Obožujem knjige, ki že na prvi pogled delujejo malce čudaško. Če bi bila Zgodba o polžu, ki je odkril pomen počasnosti čilskega avtorja Luisa Sepúlvede človek, bi bila na videz verjetno podobna nerodnemu, suhljatemu najstniku, ki izza okvirjev svojih piflarskih očal zainteresirano preučuje vrtne polže. Ker pa vemo, da knjige ne gre soditi le po platnicah, tako tudi ta simpatična knjižica z nenavadnim naslovom, ki je nedavno izšla pri založbi Mladinska knjiga, v sebi skriva veliko več, kot bi morda mislili na prvi pogled.

Podnaslov knjige nam pove, da gre za »odo prijateljstvu, drugačnosti in solidarnosti«. Njen glavni junak je polž brez imena, ki se od svojih slinastih sovrstnikov razlikuje po tem, da zna razmišljati z lastno glavo. Ker se ne sprijazni z monotono rutino in omejenim mišljenjem starejših polžev, ga napodijo v izgnanstvo, ko postavi eno »bedasto« vprašanje preveč in vznemiri njihovo udobno otopelost. Naš počasni junak se tako poda na negotovo pot, da bi dobil ime in odgovor na vprašanje, ki mu ne da miru: zakaj so polži tako počasni?

Ena izmed glavnih tem, s katerimi se ukvarja zgodba, je torej sledenje svojim sanjam in prepričanjem kljub pritiskom tradicionalistične družbe, ki posameznika poskuša ukloniti svojim normam. Omenjena tema, četudi še vedno aktualna, je bila že neštetokrat obdelana tako v literaturi kot tudi v drugih vrstah umetnosti, kar kriterije vsakič postavi nekoliko višje. Luis Sepúlveda se je loti na prisrčen in učinkovit način, vendar pri tem vseeno ne preseže povprečja. Kljub temu pa njegova polžja zgodbica izstopa po tem, da vsebuje močan ekološki nauk, ki ga na primer najdemo tudi v Zgodbi o mačku, ki je naučil galebko leteti. Luis Sepúlveda namreč že več let sodeluje z organizacijo Greenpeace, k varovanju okolja pa prispeva tudi z otroškimi zgodbami, ki odsevajo situacijo, v kakršno se spravlja človek s svojo nemarnostjo in objestnostjo. Tako kot drobni polž, ki se trudi posvariti arogantne stare slinarje glede preteče nevarnosti, so tudi prizadevanja tistih, ki so opozarjali na globalno segrevanje, pogosto naletela na gluha ušesa in posmehovanje, češ da nevarnost sploh ni resnična. Razlog, ki ga Sepúlveda vidi v takšnem sprenevedanju, je zrcalna slika realnosti: leži namreč v pohlepu in zanikanju odgovornosti tistih na visokih družbenih položajih. Njegova polžja pripoved nam pokaže, da sistema ne moreš premagati, vseeno pa ga z močno, odločno osebnostjo lahko  obideš in živiš na njegovem robu.

Scan0001
Ilustracija: Suzi Bricelj

Zgodba o polžu, ki je odkril pomen počasnosti v sebi ne skriva le številnih sporočil, temveč tudi čudovite ilustracije Suzi Bricelj. Prijetne sepijaste risbe rastlin in živali dajo knjižici poseben čar, zaradi katerega jo je vedno znova užitek prelistati. Njena hrbtna stran zatrjuje, da bodo v njej uživali bralci od 8 do 88 let, a tega nikar ne vzemite resno. Zgodba o polžu, ki je odkril pomen počasnosti je primerna za bralce vseh starosti – ne glede na to, ali so že odkrili pomen počasnosti ali ne.

 

(Brina Jamnik)

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s