Srčnost!

Sarajevo Film Festival je v programu dokumentarnih izdelkov sedme umetnosti ponudil tudi bosanski Scream for me Sarajevo. Premierna projekcija je – poleg filma – postregla z obiskov in govorom režiserja Tarika Hodžiča ter večine nastopajočih. Kakor je še pred začetkom povedal režiser, Scream for me ni film o vojni, temveč o ljudeh v vojni. Nabito polna dvorana ni dišala po nostalgiji, temveč jo je preveval duh uporništva, trdnosti in neupogljivosti. Seveda, dokumentarec je zapis iz leta 1994, ko se je rušila prestolnica Bosne in Hercegovine, prav tako pa so ugašala številna življenja prebivalcev. Že obdelana tema, bi morda vzdihnil kakšen tujec, res je, a tokrat na svež in inovativen način.

scream

Hodžić namreč ne igra toliko na čustva gledalcev – vsi so bili vpeti v krutost vojne, vsak jo je doživljal na svoj način -, kot na borbenost takratne alternativne umetniške srenje, ki se je razvila med bombnimi napadi. Kakor je po zaključku povedala naključna obiskovalka, tudi sama – kot Sarajevčanka – ni vedela, kaj se je dogajalo v podzemlju. Peščica lokalcev, nadobudnih glasbenikov, se je zbrala, da bi vojno preglasili z bobni, kitaro in hrapavimi glasovi. Precej glasbenih skupin je nastalo v zavetiščih, ki so oblikovale svojevrsten koncept protinapada. Občutenja in grenkobo so prelili na inštrumente, obenem pa si želeli, da bi njihov žalosten vsakdan prevedril kakšen tujec. Velika zasluga za legendaren rez, ki ga nikakor ni moč doseči s puškami ter bombami, gre angleškemu poveljniku – takrat na strani Sarajevčanov -, ki je za vedno preusmeril glasbeni tok, in s tem tudi potek (osebne) vojne. 14. december 1994 – sredi vseh grozot in umirajočih teles – je poseben dan za množico mladine, ki je prvič v živo poslušala Bruca Dickinsona. Bosanska mladež je tako za en večer pozabila na zunanji svet, ko so na oder – poleg domačih predskupin – prišli Iron Maiden. Dokumentarec je pristna izpoved vseh udeleženih, tako tujih, kot bosanskih glasbenikov in umetnikov, ki so nenavadno ustavili potek nesmiselne vihre. Nič pretresljivega ni v izpovedih domačinov – najbolj objektivni so vedno prvoosebni viri -, iz njih veje zagrizenost, delovna vnema, inspiracija. Vsi skupaj so ustvarili nepozaben dogodek, četudi so tvegali svoja življenja. In ja, tudi gosti so – po vseh zapletih in vožnjah po nevarnih predelih – žrtvovali svoja. Vzajemen odnos v tako kritičnem obdobju je nekaj posebnega, nekaj, kar se je stkalo med udeleženci vojne in njihovo kratkotrajno uteho, ostalo pa za vedno. Dickinson in ostali fantje (Alex Elena, Chris Dale …) so spremenili pogled svoj na svet, doživeli delček njim nepoznanega življenja in iz njega, kot pove Dale, odšli boljši in večji. Režiserja je zanimala osebna zgodba vsakega nastopajočega, od same logistike, priprav, takratne scene, do glavne noči. Približati je želel duh uporništva, enotnosti, življenja v skrajno nestrpnem času, ne pa ponovno obujati spomine ne mrtve in trpeče. Zmes posnetkov iz vojnega žarišča služi kot tihi spremljevalec glavnih zgodb, ki jih krojijo zavzeti umetniki.

Scream for me Sarajevo je pretresljiv za zunanjega gledalca, vsem domačinom pa je poklon, darilo za uspeh. Ne gre se čuditi stoječim ovacijam in gromkemu aplavzu; prebrodili so najhujše, tudi z glasbo in podzemnimi klubi, preživeli so. Gledalca se dotakne ta enotnost, nesebičnost, požrtvovalnost vseh, ki so organizirali in izvedli koncert. Gledalca se dotakne tudi vonj pristnosti, iskrenih besed in akcije, tako pogrešanih v mirnih časih. Zato sem tudi sama, četudi sem zamudila naslednjo projekcijo, po koncu filma kar obsedela na sedežu. Prijala mi je namreč ta velika srčnost majhnega zatiranega naroda.

Anita Volčanjšek

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s