Prečkanje Islandije: Življenjski projekt

Filmski režiser in fotograf Jure Breceljnik je slovenskemu občinstvu znan po številnih dokumentarnih filmih. Zanimale so ga – lansko leto je žal preminil – predvsem ekstremne situacije, adrenalinski športi, težke vremenske razmere … Njegov opus je pester in bogat, med drugi obsega celovečerni dokumentarec Divji ter dokumentarni portret briških vinarjev Terra Magica. Ljubezen do fotografije, športa in nevsakdanjih ljudi ga je vodila v Francijo, kjer je spoznal enega najboljših kajtarjev na snegu. Jerome Josserand se je odpravil na prečkanje Islandije, s kajtom. Njegov življenjski podvig je s kamero ujel Breceljnik, ki ga je spremljal od severa do juga.

crossing_02

Izjemno lepa fotografija – narava, sneg in arhitektura – dokumentarcu prida predikat magičnosti, četudi je tovrstni podvig vse prej kot enostaven ali pravljičen. Režiser je ovekovečil sanje Francoza, katerega je majhna država začarale že pred leti; v drugo se je vanjo podal kar s kajtom. Film spremlja športnikova življenjska zgodba; gore in narava so ga premamile že v otroštvu. Imetnik svetovnega rekorda v najvišjem poletu s kajtom (450 metrov) tako skuša Islandijo prečkati kar v enem samem zasneženem in vetrovnem dnevu. Težki pogoji so ovira, nikakor pa ne neprebojen zid. Vztrajnost, adrenalin in izjemna fizična pripravljenost je pogoj, da je projekt (morebiti) uspešno izpeljan. Poleg vremensko izjemno spremenljive države režiser v objektiv zaobjame celotno logistiko; odprava namreč zahteva veliko opreme, vzdržljive pomočnike in skrbne prijatelje.

Marec 2011 je bil tako prelomen za vrhunskega športnika; dolgo načrtovani projekt se je pričel in hitro – kakor si je zastavil – tudi končal. Vmes je v kombinaciji z močnim vetrom, na gosto padal tudi sneg. Kajt, njegova strast in ljubezen, ga je vodil čez prelaze, hribovja in gorovja, vse tja do juga. S pomočjo vetra, seveda, ki pa je pogosto tudi zaviralec brezskrbnega potovanja. A ravno v tem je čar in obenem izziv; kajtanje v brezvetrju je varno, a nemogoče.

Jure Breceljnik je imel izostreno oko za lepoto narave in empatijo do sočloveka. Dokumentarec je poklon izjemnemu Josserandu, podiralcu rekordov in iskalcu najtežjih situacij. Preprostost je zanj preveč zapletena, s kajtom še vedno išče notranji mir in zadovoljstvo. Poklon vsem ustvarjalcem!

Anita Volčanjšek

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s