Nenavadno romanje Harolda Frya:

Neverjetna lastnost življenja, ki je nedvomno vzrok premnogih sivih pramenov in nepričakovanih pripetljajev, je vedno prisotna možnost, da ti v vsakem trenutku, prav lahko in povsem nepričakovano, spodnese tla pod nogami. Govorim seveda v figurativnih vrtoglavih padcih, ki nam za vedno spremenijo potek življenja in pred katerimi ni imun prav nihče. Ravno tisti, ki se v svojem življenju zdijo najbolj ustaljeni, tisti, ki imajo tako rekoč »vse naštudirano«, pa padejo najbolj trdo in neverjetno spektakularno. Ravno tak nenavaden zasuk okoliščin je umirjeno življenje Harolda Frya povsem iztiril iz svoje osi. Neki torek, torek enak vsem torkom, ki so prišli pred njim, so namreč Harolda Frya, pred rezino opečenca za kuhinjsko mizo, v čisti srajci in v ujemajoči kravati, nenadoma oblile solze.

harold-fry-mapRoman Nenavadno romanje Harolda Frya, ki je v začetku septembra izšel pri založbi Mladinska knjiga, nas tako popelje po poteh spektakularnega popotovanja in preporoda upokojenega pivovarniškega delavca v jeseni njegovega življenja. Kot plašen in nesamozavesten možak se je Harold vedno izogibal žarometom in pozornosti. Živel je po pričakovanju drugih, ubogal ženo, stal ob strani in kot nemi opazovalec pričal propadu in razkroju svojega zakona, predvsem pa je, kot ne vpleten mimoidoči, opazoval odraščanje težavnega sina Davida. Tujec v svojem življenju in lastni hiši, tako nekega povsem običajnega torkovega jutra, sredi prebujajoče pomladi, prejme pismo, ki mu za vedno spremeni življenje. Glas iz preteklosti pripada Queenie Henessy, ženski, s katero ni spregovoril besede že več kot dvajset let.

Romanje, ali nekakšno popotovanje v veri, veri v dobro, lepo in resnično, se za Harolda tako prične povsem nepričakovano. Izza kuhinjske mize se, v uhojenih jadralnih mokasinih, srajci in kravati, odpravi do najbližjega nabiralnika. Od tam naj bi oddal kratek, uraden in zelo angleški odgovor na pismo umirajoče ženske. A od najbližjega nabiralnika se odpravi do centra mesteca Kingsbridge na jugu Anglije, in od tam na obrobje mesta, nato pa še naprej do sosednje vasi, dokler nenadoma povsem spremenjen in zaprepaden strmi v  škotske vrhove in pocinkano severno morje. Od doma odide nenadoma, povsem nepripravljen, brez mobitela, bralnih očal in denarnice ter tako vse redke bližnje popolnoma osupne in preseneti. A tako kot pri vsakem popotovanju nista pomembna začetek in cilj, važna je pot, metamorfoza, ki se na njej zgodi. Predvsem pa ljudje, ki jih na poti spozna. Pes, ločenka srednjih let, vzhodnoevropska zdravnica, ki v Angliji čisti stranišča, ter pravi novodobni povzpetnež, ki iz Haroldovega preporoda naredi grotesken reality šov, prav vsi igrajo pomembno vlogo pri njegovem pohodu v veri. Nenavaden podvig, ki s seboj prinese povsem nepričakovane spremembe in izzove čustva, ki sta jih, tako Harold kot njegova žena, dvajset let skrivala za fasado kamnitih izrazov in vljudnostnih fraz.

Veder, tankočuten in na trenutke angleško komičen prvenec britanske pisateljice Rachel Joyce nam tako mojstrsko pričara intimen vpogled v življenje slehernika, katerega čevlje lahko zapolni prav vsak. Harold bi bil prav tako lahko naš ostareli sosed in upokojena učiteljica, ki jo srečujemo v najbližji trgovini. Vsi enkratni in posebni, s svojimi vzponi, padci in spomini, ter sposobni neverjetnih podvigov in dejanj, ki za vedno, ali pa vsaj za en teden, spremenijo svet.

Jerica Šemerl-Harmel

Slike: Mestna knjižnica Kranj The Unputdownable Book Club

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s