Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu

V ljubljanskem Kinodvoru je od 21. novembra na sporedu izjemno zanimiv in aktualen dokumentarni film nemškega režiserja, scenarista, igralca in pisatelja Wernerja Hercoga. Zvest svoji slavi nam, eden izmed najbolj prepoznavnih predstavnikov »novega nemškega filma«, predstavi svež pogled na tematiko, ki jo v moderni družbi še prevečkrat obravnavamo povsem samoumevno. Napredek informacijske tehnologije namreč predstavlja enega 0619weekahead6-master768izmed največjih in najhitreje razvijajočih dosežkov civilizacije. Sveta pred nenadno tehnološko revolucijo pa se nemara spominjamo le kot turobne pušče v kateri so ljudje hirali ob pomanjkanju všečkov in smešnih videov mačk, neprijeten spomin, ki si ga večina želi po najhitrejšem postopku pozabiti.

Prelomni večera v zadnjih dneh oktobra leta 1969, ko so med dvema odjemalcema omrežja Arpanet švignile prve črke je tako, za vedno in povsem nedojemljivo, zaznamoval razvoj sodobne družbe. Življenja zemljanov pa so bila s tem neznatnim dogodkom, ki se ga precej ironično na večini internetnih strani , ki povzemajo preteklost sploh ne spominjajo, zaznamovana in spremenjena na povsem nepredstavljive in nepredvidljive načine. Čim večje je omrežje, tem hitreje po njem potujejo podatki, s tem pa se pomnoži tudi število spremenljivk, ki vplivajo na potek in razvoj sistema. Kar se je začelo kot interen informacijski sistem s svojim lastnih imenikom je, povsem nepredvideno, preraslo v neobvladljivo silo, ki nam kroji vsakdan. Prednosti in slabosti neomejenega informacijskega sistema pa so jasne še tako pristranskemu opazovalcu.

Kot je v navadi pri odličnih dokumentarni filmih nam Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu predstavi izjemno nepristranski vpogled v področje, ki mu povsem kontradiktorno, posvečamo veliko pozornosti a je le-ta navadno usmerjena v povsem zanemarljive vidike problematike. V film3-loandbehold-1desetih podnaslovljenih poglavjih nas popelje od samega začetka informacijske dobe pa do sedanjosti in nam s tem predstavi sončno in senčno stran informacijske revolucije, ki jo živimo dan danes. Zagotovo se s problemi, ki so predstavljeni v filmu, že od začetka razvoja informacijskih sistemov ukvarjajo mnogi strokovnjaki vendar so njihova odkritja, na žalost, omejena na svet poznavalcev in navdušencev. Laična javnost se s temnimi stranmi interneta in moralnimi posledicami neomejenega komuniciranja ne ukvarja pretirano in prav zato je omenjeni dokumentarni film izjemno zanimiv. Werner Herzog je namreč laik kot mi vsi, večino svojega otroštva je preživel brez tekoče vode in pri sedemnajstih letih prvič uporabljal telefon. S svojim neomadeževanim čudenjem se tako igrivo, nefiltrirano in na trenutke humorno, pogovori s strokovnjaki, ki na tak ali drugačen način gradijo našo prihodnost.

Podton razprav, ki je na trenutke lahkoten in sproščen, spet drugič resen, pa gledalca nehote spomni na vsem znano in mnogokrat predelano zgodbo o Frankensteinu. Človeško ustvarjena pošast, ki nenazadnje svojemu stvaritelju uide iz vajeti. Kar se rodi iz človeške ustvarjalnosti se je namreč, v zgodbah in v realnem življenju, še prevečkrat izrodilo in postalo orodje uničevanja. Zdi se, da je človeštvo po vsem tem času nekako nedoraslo svoji neskončni ustvarjalnosti in geniju, ter da je vsaka neskončno lepa stvaritev slej ko prej omadeževana, ko je prepuščena v milost in nemilost javnosti. V vsem kar nam je informacijska tehnologija dala tako nikoli ne smemo pozabiti in zanemariti vidikov življenja, ki so nam bili z njo odvzeti ali okrnjeni.

Jerica Šemerl-Harmel

Slike: subscene.comSF Weeklywww.nytimes.com


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s