Susanna Tamaro: Pojdi, kamor te vodi srce

9789612822200Roman Pojdi, kamor te vodi srce počiva na precej zavidljivih, a povsem upravičenih, lovorikah. Preveden je bil v kar osemnajst jezikov, postal mednarodna prodajna uspešnica in najbolj prodajana italijanska knjiga dvajsetega stoletja. To precej kontroverzno delo, ki ga ali ljubiš ali sovražiš, je pri Cankarjevi založbi, v četrti izdaji, izšlo to jesen, luč sveta pa ogledalo že v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja in do danes danes doživelo številne ponatise. V dobrih dvanajstih poglavjih nas ostarela Olga popelje na popotovanje po življenjski in zgodovinski pokrajini, ki nam je zaradi geografske bližine zelo znana in draga.  Zanimiva mešanica dnevniških zapisov, avtobiografskih spominov in romana v pismih zaigra na tisto prvinsko noto strahu pred smrtjo in zavedanja svojega bližajočega propada. Hkrati pa nas boleče opomni na vse tiste pozabljene zgodbe in neizrečene modrosti naših babic in dedkov, ki smo jih v naglici mladosti neizmerno radi preslišali in zanemarili.

Tako kot je ostarela Olga neizogibno postala nekakšen tujek v moderni družbi, ostanek preteklosti polne vojn in političnih razprtij, tako je tudi roman Pojdi, kamor te vodi srce, zastavljen malce arhaično in zastarelo, kdo pa še dan danes sploh piše pisma? A včasih nam življenje ne prepušča izbire in možnosti. Soočena s hudo boleznijo se Olga zave, da se ji nezadržno bliža tisto nepredstavljivo. Dnevi se vlečejo a leta hitijo in v jeseni življenja ji družbo delajo le še pes Buck ter kopica neizrečenih resnic, izpovedi in dogodkov, ki so za vedno zaznamovali potek življenja, ne le Olge same, ampak tudi njene hčere in ne nazadnje, neimenovane a neizmerno ljubljene vnukinje. Le-ta je čez lužo odpotovala v obupanem poskusu, da naposled najde svoj smisel in pravi jaz.

Nedvomno so življenjske modrosti sprejete precej lepše, če jim nihče ne more nasprotovati in ravno zato so pisma, sploh tista katerih namen ni dialog ampak prej izpoved, tako hvaležen medij. Jezna, sebična in skoraj agresivna vnukinja nedvomno ne prestavlja popolnega, potrpežljivega odjemalca življenjskih skrivnosti in resnic. A to še ne pomeni, da v življenju ne bo napočil trenutek, ko ji bodo skoraj stoletne modrosti babica prišle še kako prav. Nauki in modrosti kot seme v pomrznjeni zemlji čakajo, da mine zima in posije sonce.

Pojdi, kamor te vodi srce je tako roman, ki kipi od nežnosti in ljubezni, ki jo lahko čutimo le do otroka in kasneje svojega vnuka. Zgodba o tradicijah, družini, ljubezni, Krasu in preteklosti, ki ni oblikovala le življenja protagonistke, ampak hkrati tudi močno zaznamovala zgodbe njene hčere, moža in nenazadnje edine družine, ki ji je še ostala, vnukinje. Polna modrosti, ki jih lahko prinese le dolgo življenje, zvedava narava, odprto srce in širok pogled na svet, Olga z nami deli svoje vzpone, padce, najsrečnejše trenutke v življenju in leta obupa, ki sledijo izgubi in nerazumevanju.

Roman Italijanske pisateljice in režiserke tako preveva nekaj povsem brezkompromisnega in prvinskega. Črpa iz najglobljih čustev materinske ljubezni in se preobrazi v nauke o bistvu življenja in o nezavedni teži odločitev, ki za vedno zaznamujejo življenje vseh naših najbližjih. Kljub temu, kaj nas uči pretekla, evropska miselna tradicija, ki je bila zasnovana na temeljih razuma in racionalnega mišljenja, pa namreč nikoli in nikdar ne smemo pozabiti kam nas vodi in kaj nam pravi srce.

Jerica Šemerl-Harmel

Foto: emka.si

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s