Jonas Jonasson: Morilec, ki je hotel v nebesa

9789610140764-1»Natakarica se je takoj vrnila s kozarcema na pladnju in enega postavila pred Morilca Andersa, ki ga je popil na eks, medtem, ko je natakarica premišljevala, kam naj postavi drug kozarec. Morilec je zamenjal prvi kozarec z drugim in si naročil še tretjega in četrtega, ‘če je gospodična že pri roki’. Kristusova kri se je pomešala s krvjo Morilca Andersa in ga prežela z Božjim mirom.« (str. 91)

Prepričana sem, da je vsak med nami že kdaj doživel podobno vrsto božjega miru. Toda redkokoga bi blaženost lahko prevzela enako kot Morilca Andersa, ko se je po dolgih letih nasilja in hladnokrvnih umorov pričel zopet pogovarjati z Jezusom. Ta ljubeznivi možakar, glavni junak romana Morilec, ki je hotel v nebesa, nedavno izšlega pri založbi Mladinska knjiga, po prihodu iz zapora sklene, da bo postal boljši človek. To mu gre še kar dobro od rok, dokler njegovega potenciala ne zavohata dva človeka, ki po nenavadnosti ne zaostajata kaj dosti za njim. Brezbožna, pretkana duhovnica in receptor klavrnega hotela (nekdanjega bordela) morilcu ponudita svojo pomoč in za »majhen procent« zaslužka pričneta voditi njegove kriminalne storitve. To, da človeku polomiš nekaj kosti, je vendar veliko boljše od tega, da bi ga dejansko ubil – volk tako ostane sit in koza cela. Posel naše čudaške druščine teče kakor po maslu, dokler se ne pojavi težava: Morilec Anders nenadoma odkrije krščansko vero. Njegovima prebrisanima kolegoma to prekriža načrte, saj bi Morilec namesto lomljenja čeljusti kar naenkrat rad pomagal ljudem, to pa pomeni veliko grožnjo njihovi zločinski združbi.

Dogodki, ki sledijo, so lahkotno branje, polno zabavnih zapletov in zabeljeno s pisateljevim satiričnim smislom za humor. Med najbolj pikantnimi situacijami so tiste, ki se odvijajo med Morilcem in duhovnico brez vere, ki ga poskuša prepričati, kako nesmiselno je vse skupaj in kako je Biblija pravzaprav polna traparij.

     »Nekoč je Bog pobil deset otrok naenkrat, samo zato, da bi satanu dokazal, da njihov oče kljub temu ne bo izgubil vere.«
     »Deset otrok? In kaj je rekla mama?«
     »Kljub temu, da sta bili njeni glavni nalogi v življenju molk in poslušnost, piše, da je odslej samo še tarnala. In, zamisli si, razumem jo. Ampak čez nekaj časa je Bog dobremu očetu podaril deset novih otrok. Predvidevam, da mu jih je rodila prav ta tarnajoča mati, razen, če jih je dobil po pošti. Ampak o tem v Bibliji nič ne piše.« (str. 77-78)

Zabavna, vendar bistro napisana in družbenokritična knjiga odseva prepričanje avtorja Jonasa Jonassona, da obstaja prostor za spremembe, dokler napravimo tudi nekaj prostora za smeh, obenem pa smo se sposobni nasmejati samim sebi. »Po mojem bi nam bilo vsem lepše, če bi se jemali malo manj resno,« na svoji spletni strani piše Jonasson, trenutno najbolj priljubljen švedski avtor, ki je zaslovel s prvencem Stoletnik, ki je zlezel skozi okno, navdušil pa je tudi z Analfabetko, ki je obvladala računstvo. Morilec, ki je hotel v nebesa, je izvrstna satira, uperjena v vse tiste, ki se jemljejo preveč resno – v ozko misleče, brezumne vernike, napihnjene politike, oportunistične medije, pa še kdo bi se našel.

Če ste torej človek, ki kritično razmišlja, ne sprejme zlepa vseh ponujenih resnic, ne skopari s šalami na svoj račun in uživa v bolj prefinjenih odtenkih humorja, sem prepričana, da se ob branju Jonassonovega novega romana ne boste samo zabavali, temveč tudi razmislili o vrednotah sodobnega sveta.

Brina Jamnik


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s