Szczepan Twardoch: Morfij

morfijPoljskemu pisatelju Szczepanu Twardochu je z romanom Morfij, ki je izšel v koncu leta 2016 pri Cankarjevi založbi, nedvomno uspel veliki met o katerem sanjajo skoraj vsi moderni pisci. Samozavestno in odločno se je zavihtel na čelo sodobne poljske, če ne celo Evropske, proze. Njegovo delo je poželo ogromno odobravanja strokovne javnosti, prejel je številne pomembne literarne nagrade in navdušil bralce širom sveta. Pričujoči roman je tako le še en roman v nizu knjig in filmskih izdaj, ki dokazuje, da se ne moramo upreti dobro zastavljenemu in karizmatičnemu anti-junaku, z vsemi njegovimi slabostmi in pomanjkljivostmi. Minil je čas princev na belem konju in princesk, zamenjali so jih odvisniki, kriminalci, psihično nestabilni izobčenci, pravljico je zamenjala kruta realnost.

Konstanty Willemann nemško zasedbo Varšave pozdravi s huronskim mačkom. Pred okupatorji se skriva po stanovanjih bežnih znancev in svoje negotovosti in strah utaplja v obscenih količinah alkohola in opiatov. Je in hkrati ni, je Nemec po očetu, odlikovanemu vojnemu junaku in je Poljak po materi, markantni, dominantni in neuravnovešeni Katarzyni Willemann. Pacifist a  rezervni podporočnik v devetem ulanskem polku, oče in mož a razvpiti ženskar in redni odjemalec najstarejše obrti na svetu, umetnik in hedonist, prijatelj in zajedavec. Že kot tak ima Konstanty številne lastnosti in slabosti, ki bralca nemudoma pritegnejo. Je  slehernik ujet v nečloveške okoliščine in z njegovimi strahovi in negotovimi občutki se lahko nemudoma poistovetimo. Manjka mu značilne neustrašnosti in prepričanosti v smotrnost svojega početja, ki junakom vojnih romanov navadno omogoča nečloveške podvige. Služil je kot vojak a v času služenja ni vzel niti enega življenja, njegovo junaštvo je namreč bolj podobno junaštvu divje zveri, ki je stisnjena v kot.

A karakterni razvoj in neverjetno natančen vpogled v doživljanje človeka soočenega z nepredvidljivimi in pošastnimi okoliščinami je ena izmed mnogih posebnosti obsežnega zgodovinsko-psihološkega trilerja. Natančno seciranje notranjega doživljanja glavnega junak nam tako omogoči intimno srečanje z zapletenimi družinskimi, poklicnimi in prijateljskimi odnosi, ter nam hkrati predstavi izjemno zapletene nianse odnosov med moškim in žensko, sinom in materjo, partnerjem in partnerko, ljubimcem in ljubimko. Izjemno sočna, enkratno drzna pa sta tudi jezik in naracija. Prvoosebni vpogled je namreč prepleten z nenavadnim razmišljanjem in vedenjem, ki nam odpira obzorja neke povsem tuje, tretje perspektive, ki nam razprostira pogled na globoka brezna temne, črne utripajoče snovi, ki utripa pod tanko kožo sveta. Temina stara kot človeštvo samo tako presega časovne omejitve in vidi vse, vse kar se je zgodilo in vse kar se še bo. Roman presega časovne in prostorske okvirje in pogumno stopa nasproti brezčasnem in metafizičnem.

Vojne knjige, kot je tudi prav, večinoma preveva značilna melanholija in turobnost, ki jo bralec od takšne tematike tudi pričakuje. Napisane so, tako da odslikavajo tisto temno pego človekovega obstoja, trpljenje in situacije, ki so značilne za stanje popolnega razčlovečenja, ki je posledica vojne vihre. Morfij pa ta žanr popelje v povsem nove višave. Vzdušje je turobno, kot se za Varšavo v začetku jeseni devetintridesetega leta prejšnjega stoletja tudi spodobi, a prisotnega je še nekaj globljega kot post-ofenziven strah, razočaranost in obup. Pod površjem, pod razritimi uličnimi tlakovci, v kleteh izdolbenih hiš in pod ruševinami, ki so ostale od nekoč ponosnega mesta, namreč utripa neka temna, črna, utripajoča snov, skrita pod tanko in podpluto kožo sveta. In po malo več kot petstotih straneh tega zgodovinsko-političnega, psihološkega romana se bralcu zazdi, da teman karan obstoja mezi iz prav vsake pore in reže.

Jerica Šemerl-Harmel

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s