Els Beerten: Vsi si želimo nebes

»Z desnico sem si na hitrico potegnil čez oči. Nisem več slišal ječanja moških na ležalnikih ne pomirjujočih besed bolničark. Sam bi lahko ležal na tej postelji, če bi imel smolo. Preč, Ward, ni te več. In kam naj bi potem šel, ko pa so nebesa grda.«

Piše se leto 1943 in Nemci na Vzhodni fronti utrpijo hude izgube. A vojna je svetovna in fronta se iz sovjetske stepe razpase po celi Evropi. Onesnaži in omadežuje prav vse in pred njo niso varna niti nedolžna otroška srca. Ko se smrt šteje v milijonih ni časa za razigrano naivnost in dobe blažene nevednosti je konec še preden se je dobro začela. Roman flamske avtorice Els Beerten, ki je pri Cankarjevi založbi izšel v koncu lanskega leta, predstavlja odličen primer moderne mladinske literature, ki se resnih tem kot so vojna, posledice težkih odločitev, prijateljstvo, zvestoba in ljubezen, loteva na osvežujoč, otroško iskren in na trenutke igriv način.

Na dobrih štiristo osemdesetih straneh nam svoje sanje, želje, strahove in skrbi, v prvoosebnih kratkih poglavjih, ter iz svojega vidika, predstavijo štirje glavni protagonisti. Ker so poglavja postavljena v različna, kratka, vojna in povojna časovna obdobja, so pogubne posledice težkih odločitev odraščajočih najstnikov še toliko lažje razvidne, celotna zgodba pa se enakomerno odvija proti nenadnem in presenetljivem vrhuncu. A v vrtincu in kaosu vojne otroške dileme prestopijo na stran pravih moralnih odločitev s pogubno težo in daljnosežnimi, prevečkrat pogubnimi posledicami. Hkrati pa je ta pot še toliko bolj trnjeva, ker prav vsi junaki delujejo po svojih instinktih in svoji najboljši veri.

Čas se namreč ničkolikokrat pokaže kot najboljši razsodnik in mnoge odločitve, ki so se zdele neomajno pravilne se s časom  pokažejo kot povsem napačne. Velik in poglaviten  del odraščanja pa je tudi prevzemanje odgovornosti za svoja dejanja in soočanje s posledicami, ki neizogibno prizadenejo ravno tiste nam najbližje, ki smo jih želeli za vsako ceno zaščititi. Subtilno in ne vzvišeno nam Els Beerten predstavi vojne in povojne precepe, tegobe vojakov in vaščanom in s tem splete čudovito nepristransko in tankočutno pripoved, ki osvetli najtemnejše obdobje človeške zgodovine.

Jerica Šemerl-Harmel


Komentiraj