Isabel Allende: Japonski ljubimec

Čilsko-ameriška pisateljica Isabel Allende, rojena sredi napetosti druge svetovne vojne, velja za eno izmed bolj priljubljenih špansko pisočih avtoric. V njenih delih je mogoče zaslediti tradicijo južnoameriškega magičnega realizma, vedno pa v fikcijo delno vključuje tudi svoje osebne izkušnje.

Japonski ljubimec je lahkotno napisana zgodba o ljubezni, ki jo pretrgajo usodne zgodovinske okoliščine. Knjiga je izšla leta 2016 pri Mladinski knjigi (zbirka Kapučino) za prevod pa je poskrbela Veronika Rot.

Zgodba se začne v Lark Housu, domu starostnikov, postavljena je v leto 2010 in naslika mlado triindvajset letno Irino Bazili, ki je pravkar dobila službo tam. Slednja dobi pozornost umetnice, Alme Belasco, triinosemdeset letne gospe, ki v skupnosti velja za malce čudno, drži se zase in je »z nogami trdno na tleh.« Kot vsak skrivnostni človek je tudi ona Irini (in bralcu) izjemno zanimiva na pogled. Ko se srečata in začenjata skupno zgodbo, ki se razvije v medsebojno zaupanje, začne avtorica sedanje dogajanje mešati s preteklostjo in po plasteh začne razkrivati Almino (sicer zanimivo) življenjsko zgodbo. Domiselno, vendar bi se sama zgodba lahko razpletala bolj skrivnostno, še bolj razvejano, vsaj tako kaže da bo po prvih nekaj straneh. Alma kot že rečeno namreč deluje precej skrivnostno, ima travmatično otroško izkušnjo in v življenju tudi kasneje doživi močne duševne pretrese, še vedno na skrivaj pobegne za nekaj dni in redno dobiva pošiljke rož. Kdo je skrivni oboževalec Alme Belasco? In kaj se je dogajalo z Almo Belasco, ko so jo starši pred grožnjo druge svetovne vojne iz rodne Poljske poslali k sorodnikom v San Francisco? Kaj se je zgodilo z njenimi starši? In kaj se je zgodilo z njeno ljubezensko zgodbo?

Lahkotna, tipična ljubezenska zgodba, previta s tragedijo vojne, priporočljiva za lahkotne poletne večere ali mrzle zimske dni, ko si človek zaželi oddiha od kompleksnosti, večplastnosti klasikov in želi krepiti in prevprašati svoj občutek za estetsko vrednost sodobne literature.

 

Tjaša Plazar

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s