Šepetanje Tomaža Šalamuna in Metke Krašovec

9789610144779     Že od malega obožujem poezijo. Skrivnostni kotički misli in občutkov, v katere me z alkimijo svojih besed popeljejo pesniški mojstri, so vsakič nekaj popolnoma novega in drugačnega. Kot je pred menoj ugotovila že marsikatera modrejša glava, gre za intimno doživetje, saj med branjem poezije poleg delčkov pesnikove duše vedno odkrijemo tudi kakšen delček svoje. Topel in unikaten košček svojega medsebojnega sveta nam v čudoviti izdaji izbranih pesmi Šepetanje, ki je nedavno izšla pri založbi Mladinska knjiga, podarita Tomaž Šalamun in njegova žena Metka Krašovec.

     Pesnika in slikarko je po besedah Metke Krašovec, ki je knjigo obogatila z ljubečo spremno besedo, združila neustavljivo močna Usoda. Spoznala sta se v izredno zanimivih okoliščinah: ko je bila Metka Krašovec leta 1978 razpeta med odločitvijo, ali naj obišče guruja v Indiji ali se odpravi na potovanje po Mehiki, se je zatekla k I Chingu – stari kitajski praksi prerokovanja. Dobila je odgovor, da ni pomembno, katero pot izbere, saj bo v obeh primerih srečala modreca. Ta modrec, ki je popolnoma spremenil njeno življenje, je bil Tomaž Šalamun. Spoznala sta se januarja v Mehiki in se poročila aprila istega leta.

     Šalamunove pesmi, ki jih je za knjigo Šepetanja skrbno izbrala Metka Krašovec, v kronološkem razporedu pripovedujejo njuno fascinantno, šestintrideset let dolgo ljubezensko zgodbo. V njih se zrcali pesnikova karizmatična, divja osebnost, spremljajo pa jih risbe njegove mnogo bolj umirjene in prizemljene žene, ki mu je bila vedno zanesljiv pristan. Risbe Metke Krašovec, ki spremljajo pesmi v knjigi Šepetanja, so nekaj prav posebnega. V svoji nežni, neizumetničeni iskrenosti se precej razlikujejo od premišljenih in skrbno dodelanih grafik, ki jih je slikarka ustvarjala sicer. V spremni besedi zapiše, da so risbe pričele nastajati po njeni vrnitvi iz Mehike in jo ob tem precej presenetile. Odprle so ji novo okno v ustvarjanje, saj je namesto premišljenega skiciranja pustila, da se je »materializiralo, kar se je hotelo«. Takšno meditativno risanje je ustvarilo skrivnostne in magične risbe, ki so mi ob obračanju teh lepih strani dajale čuden občutek, da jih od nekod že poznam. Skupaj s Šalamunovimi pesmimi ustvarjajo očarljiv preplet dveh umetniških jezikov, ki si zaljubljeno šepetata.

     Šepetanje, redka srečna zgodba o ljubezni med dvema umetniškima dušama, ki sta uspeli najti skupen jezik, odseva globoko povezanost in medsebojno skrb, za kateri priznam, da bi ju lahko naravnost zavidala, če se me knjiga ne bi dotaknila s svojo izjemno toplino. Njuno razburljivo skupno življenje, v katerem sta drug ob drugem neprestano rasla in presegala sama sebe, navdihuje s svojo polnostjo. Sama se bom za začetek spravila ustvarit kakšno meditativno risbo po vzoru Metke Krašovec. Veselim se izvedeti, kam me bo popeljala.

Brina Jamnik

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s